Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I dag kommer den vackra vita våren med studentsång från Åbo - i år manas våren fram med kvinnokraft

Från 2018
Maria Nylund är programvärd för valborgssändningen från Vårdberget i Åbo.
Bildtext Maria Nylund är programvärd under vårkonserten från Vårdberget i Åbo.

Våren har kanske tvekat lite mer än vanligt i år men på måndag på valborgsmässoafton är den definitivt här! Då samlas folk i tusental uppe på Vårdberget i Åbo för att fira ljuset och livet medan studentmanskören Brahe Djäknar sjunger in våren! På första maj sänder Yle Vega från Kajsaniemi där Akademiska Sångföreningen sjunger in våren.

Att sjunga in våren med de klassiska vårsångerna är en gammal fin manskörstradition som kom till oss från Sverige i början på 1800-talet, berättar Maria Nylund som håller i trådarna för årets sändning från Vårdberget.

- Det är en vårtradition som lever och mår bra i både Sverige och på en massa olika håll i Svenskfinland. Tiotals körer från Kronoby i norr till Lovisa i öst brukar sjunga in våren med just de här samma sångerna under valborgsmässoafton och första maj, säger Nylund.

Studentkören Brahe Djäknar sjunger in våren på Vårdberget i Åbo.
Bildtext Studentkören Brahe Djäknar sjunger in våren på Vårdberget i Åbo.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Kvinnorna gör entré!

Under årens lopp har ändå många i publiken undrat var damerna håller hus under vårkonserten från Vårdberget och varför inte Åbo Akademis studentdamkör Florakören deltar?

- Eftersom Åbo Akademi firar 100 år i år så kändes det roligt och lämpligt att damerna just i år faktiskt gör entré på Vårdberget, berättar Maria Nylund. Det kommer att bli en superstor kör i slutet av sändningen!

florakören
Bildtext Flororna uppställda på Åbo domkyrkans trappa. I år kommer de att medverka i vårkonserten på Vårdberget under Ulf Långbackas ledning.
Bild: Florakören

För att göra vårkonserten ytterligare snäppet festligare så har Brahe Djäknar dessutom kallat in förstärkning från den stora världen. Dan Karlström, som till vardags är verksam vid operan i Leipzig i Tyskland, är solist under konserten. Också Karlström har ett förflutet inom BD.

Bluff och båg på nätet universitetens största utmaning just nu?

Att Åbo Akademi firar 100 år märks också på andra sätt under sändningen från Vårdberget. Sändningen kommer att gästas av forskare som funderar på vad man kunde göra för att komma åt all världens “fake news” som florerar på nätet och som utmanar den etablerade vetenskapen.

Hur kunde man se till att folk ställer sig mer kritiska till det de läser?

- Vi kommer att fundera på det som sägs vara en av universitetens största utmaningar just nu, nämligen att folk så lätt tror på kvasivetenskapliga rön som de stöter på via till exempel sociala medier, berättar Nylund.

Nionde sidan av en presentation om fejknyheter. Två manipulerade bilder.
Bildtext Är kvasivetenskap och fejknyheter universitetsvärldens största utmaning?
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

- Finländarna är ett utbildat folk och besitter mycket kunskaper, men lockas ändå förhållandevis lätt att tro på strunt som sprids på nätet. Hur jobbar man vid ÅA för att komma åt det här?

Den ljusnande framtid är vår - på vilket sätt kommer forskningen att göra världen bättre?

Åbo Akademi har under sina hundra år utbildat åtskilliga lärare, blivande jurister, ekonomer, farmaceuter och så vidare, men hur ser framtiden ut? Sändningen från Vårdberget i Åbo gästas också av en av Åbo Akademis mest framgångsrika forskare just nu - professorn i cellbiologi Cecilia Sahlgren.

Cecilia Sahlgren.
Bildtext Cecilia Sahlgren är professor i biologi vid Åbo Akademi.
Bild: Bart van Overbeeke

Sahlgren tog i höstas emot det största stipendiet som någonsin beviljats en enskild forskare vid Åbo Akademi. Då fick hon ett stipendium på 2 miljoner euro för sin forskning som ska granska blodflöden, cellsignalering och hur de påverkar blodkärlen.

- Hon har mycket spännande forskning på gång och med henne ska vi fundera på vilka viktiga upptäckter man kanske kommer att göra i framtiden. På vilket sätt kommer världen att bli bättre om säg 20 år? funderar Nylund.

Som vanligt håller man under sändningen också utkik över publiken och intressanta personer där.

- Vi hoppas att vi stöter på pratglada nuvarande och tidigare studerande vid Åbo Akademi som kan avslöja sina bästa och varför inte också sina värsta minnen från sin studietid vid ÅA, säger Maria Nylund. Jag hoppas på goda historier från det glada studielivet i Åbo!

Brahe Djäknar sjunger in våren på Vårdberget i Åbo 30.4.2018 med start kl. 18.00. Konserten sänds direkt i Yle Fem, Yle Vega och på Arenan.

Valborgsfirare på Vårdberget i Åbo.
Bildtext Tusentals personer lockas till Vårdberget varje valborgsmässoafton.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Landets största studentmössa på plats

På plats på Vårdberget finns också flera bekanta radioprofiler. Redaktörerna Marie Söderman, Linus Hoffman, Lina Frisk och Annika Holmbom delar ut ballonger och hämtar med sig Finlands största studentmössa. Man får gärna komma och fota sig med mössan och tagga bilderna med #vappen2018.

På första maj är Yle Vega i Helsingfors och sänder från Kajsaniemi där Akademiska Sångföreningen sjunger in våren i sin traditionella konsert.

Programvärdarna Hannah Norrena och Hanna Othman minglar med firarna som tagit sina picknickkorgar till parken och pratar med bland andra vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund om hur vädret historiskt varit kring Valborg. Benny Törnroos är konferencier för konserten.

Sändningen från Kajsaniemi kan man följa i Yle Vega och på Arenan 1.5.2018 kl. 9.03 - 12.00.

Diskussion om artikeln