Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studentkåren på Vasa universitet tar avstånd från trakasserier

Från 2018
Uppdaterad 10.04.2018 14:58.
Vasa universitet.
Bildtext Vasa universitet.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vasa universitets studentkår gör upp spelregler för sina evenemang i kölvattnet av bland annat Metoo. Det var på sin plats med en uppdatering, säger ordförande.

Trakasserifrågor har varit på tapeten nationellt och internationellt på sistone och på Vasa universitets studentkår vill man nu signalera att man tar saken på allvar.

Man har uppdaterat "spelreglerna" för sina evenemang. Detta bland annat efter att en sång på en sits på universitetet i Jyväskylä ansetts rasistisk. På universitetet i Uleåborg har samiska studerande utsatts för påhopp.

- Studentkårerna bör senast i det här skedet markera vad man har för värderingar. Ingen som deltar i evenemang ordnade av studentkåren behöver vara rädda för att bli trakasserade eller diskriminerade, säger styrelseordförande Kim Kujala.

Dessa spelregler förpliktigar studentkåren till att se till att de evenemang man ordnar är fria från trakasserier, diskriminering och mobbning.

Vad gäller ämnesföreningarna påpekar Kim Kujala att de är självständiga registrerade föreningar som själva ansvarar för sin verksamhet. Men studentkåren vill genom sitt agerande visa exempel.

Studentkåren vill också lyfta fram att det finns en kontaktperson dit man kan vända sig konfidentiellt om man känner sig trakasserad eller diskriminerad.

Diskussion om artikeln