Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dataläcka vid Studentexamensnämnden - 6000 personer som har beställt uppgifter av nämnden kan vara drabbade

Från 2018
Bild av en studentmössa och en examensros
Bild: Yle

De som de senaste åren har beställt avskrifter av betyg, översättningar av betyg eller kopior av provprestationer från Studentexamensnämnden kan ha drabbats av en dataläcka.

Sammanlagt kan 6 000 personer ha drabbats.

Läckan inträffade under ett systembyte i fjol då webbplatstjänsteleverantöre Site Logic hade kopierat en del uppgifter till en utvecklingsserver.

Uppgifter om namn och adress samt personbeteckningar var åtkomliga för vem som helst från november i fjol till januari i år.

Felet åtgärdades så fort det upptäcktes och Studentexamensnämnden meddelade om läckan i februari.

Mänskligt misstag

Enligt Robin Lundell vid Studentexamensnämnden handlar det om ett mänskligt misstag från tjänsteleverantörens sida.

- Själva systemet har varit vattentätt men av någon orsak har uppgifterna samlats hos tjänsteleverantören och sedan kopierats över till utvecklingsservern där de har gått att komma över utifrån, säger Lundell.

Nu följer Studentexamensnämnden med läget och om det visar sig att uppgifterna har hamnat i fel händer måste nämnden fortsätta att reagera. För tillfället finns det inga tecken på att uppgifterna skulle ha använts någonstans säger Lundell.

Studentexamensnämnden har skickat ut brev till de personer vars uppgifter kan ha läckt ut i samband med beställningar under åren 2012 till 2016.

Brev från Studentexamensnämnden till personer som utsatts för en dataläcka.
Bild: Yle

Nämnden ger också svar på de vanligaste frågorna om läckan på sin webbplats.

Diskussion om artikeln