Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är skönt att få leva sitt liv på svenska och synen på Finland blir också bättre av att flytta till Sverige"

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 13:35.
En segelbåt som seglar bort.
Bildtext Varför migrerar unga finlandssvenskar till Sverige och hur upplever de den migrationen?
Bild: Miro Johansson / Yle

I serien Vad säger vetenskapen? får du svaret på frågor som berör ditt liv och vårt samhälle. Den här gången ställer vi frågan: Varför migrerar unga finlandssvenskar till Sverige?

Experten som får svara på det här är Blanka Henriksson, universitetslärare i kulturanalys, inriktning etnologi och folkloristik vid Åbo Akademi.

– När man är ung kan det handla om många olika saker. Man kanske vill upptäcka någonting annat, det kan vara utbildningar som lockar, det kan vara en arbetsmarknad som lockar och det kan vara kulturella upplevelser som lockar.

Blanka Henriksson
Bildtext Blanka Henriksson, universitetslärare i kulturanalys, inriktning etnologi och folkloristik vid Åbo Akademi.
Bild: Yle / Peter Karlberg

I sin forskning har ÅA-läraren intervjuat unga finlandssvenskar som är mellan 18 och 30 år och som för tillfället bor i Stockholm, Göteborg eller Umeå.

– Det finns många finlandssvenskar som har funderat på hur det skulle vara att bo i Sverige ett tag. Dels för att man känner någon som har gjort det, dels för att man har varit mycket i Sverige och sedan kanske också för språkets skull.

Gamla stan i Stockholm.
Bildtext Stockholm
Bild: Wikipedia Creative Commons

– Jag tror också att de flesta känner någon som har emigrerat till Sverige. Medierna har också lyft fram det här de senaste åren, då det har talats om en flyttvåg och att unga finlandssvenskar flyr från Finland för att bosätta sig i Sverige. Därför blir många också nyfikna på vad det här egentligen handlar om.

Jättemånga säger också att de har fått en bättre relation till det finska språket när de har flyttat till Sverige. För då minskar pressen på att kunna finska bra

Vilka fördelar lyfter de unga finlandssvenskarna fram, alltså fördelarna med att flytta till Sverige?

– Jättemånga säger att det är skönt att få leva sitt liv på svenska. Att faktiskt känna sig helt fri att alltid kunna tala svenska. Väldigt många säger också att deras syn på Finland blir bättre av att flytta till Sverige. Man får lite distans och ser att allt kanske inte är så dåligt i Finland. Jättemånga säger också att de har fått en bättre relation till det finska språket när de har flyttat till Sverige. För då minskar pressen på att kunna finska bra.

Ett café i Gamla Stan i Stockholm.
Bildtext Gamla Stan i Stockholm är ett populärt besöksmål för många unga finlandssvenskar.

– En del säger också att de har blivit positivare av att flytta till Sverige, för där måste man hänga med i den attityden som finns och kanske vara lite gladare än vad man är i Finland. Medan andra säger att det är jobbigt att man hela tiden måste vara så positiv. En kvinna sa till mig att hon önskade att man bara kunde få sitta tyst en stund utan att någon frågade om man mådde dåligt eller var sjuk. En annan tyckte att man inte ens kan beställa kaffe i Sverige utan att komma in i en lång harang om vädret och hur man mår och sådana saker.

Svenskarnas okunskap om Finland förvånar

En sak som förvånar många av de finlandssvenskar som Blanka Henriksson har intervjuat är svenskarnas okunskap om Finland.

– Både om Finland i stort, men kanske framför allt om den här finlandssvenska gruppen som finns. Alltså människor som talar svenska som sitt modersmål. Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra hur trötta finlandssvenskarna är på att höra hur bra svenska de talar.

– Fantastiskt, du har ju bara bott här i tre månader och du kan redan så här bra svenska och så vidare.

Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra hur trötta finlandssvenskarna är på att höra hur bra svenska de talar

– Det är också ganska roligt att höra deras olika strategier för att bemöta det här. En berättade att när hen får höra att hen kan bra svenska brukar hen svara med att du är inte så dålig du heller. En annan slutade förklara att hen har svenska som modersmål och bara sade att hen var ett språkgeni. Så många möter det här med ironi. Medan andra ser det som ens uppgift att vara ambassadör och berätta hur det ligger till.

Bakgrundsfakta: Blanka Henriksson är själv uppvuxen i Sverige med en svensk pappa och en finlandssvensk mamma. Hon flyttade till Åbo när hon började studera. Hon har sedan gift sig och bildat familj i Finland.

Fotnot: I serien Vad säger vetenskapen? får du svaret på frågor som berör ditt liv och vårt samhälle. Frågorna besvaras av experter från fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi, som en del av ÅA:s 100 års firande.

Vad säger vetenskapen?

Diskussion om artikeln