Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårjakten på guding fortsätter på Åland trots att EU tar jakten till domstol – Landskapsregeringen: Utan jakt blir det sämre för ejdern

Från 2018
Uppdaterad 11.04.2018 05:34.
Gudingar i vatten.
Bild: Hasse Persson-Bru, ÅRTV

Vårjakten på Åland fortgår ännu i år. Landskapsregeringen åberopar viltvården som motivering till jakten på guding.

2000 gudingar får skjutas under perioden 1-14 maj och kvoten är två gudingar eller ejderhanar per dag.

Ålands landskapsregering fattade beslutet idag vid ett extra insatt plenum.

- Vi följer den linje som vi tidigare tagit beslut om och fastställt i åtgärdsplanen för ejderstammen på Åland och åberopar den viktiga viltvård som bedrivs, säger lantrådet Katrin Sjögren.

Risker oklara

Hon säger att det är oklart vilka riskerna är med tanke på att EU-kommissionen beslutat att dra Finland inför EU-domstolen för att pröva om den åländska vårjakten strider mot fågeldirektivet.

- Det återstår att se, det blir bara spekulationer. Vi förhåller oss till de beslut vi kan fatta på Åland, säger Katrin Sjögren.

Katrin Sjögren framför en laptop.
Bildtext Katrin Sjögren
Bild: Arkivfoto ÅRTV

Den främsta orsaken till att EU-kommissionen beslöt att väcka talan mot Finland är att ejderpopulationen minskat kraftigt under de tio senaste åren.

Vad skulle krävas för att ni skulle besluta att inte bedriva jakt?

- Det återstår att se. Är det så att en process fortgår i Bryssel, får vi rätta oss efter det sedan. Vår motivering att nu bevilja jakt grundar sig på den viktiga viltvård som jägarna utför.

”Gjort noggranna uträkningar”

Landskapsregeringens jaktförvaltare Robin Juslin säger att utan jakt förlorar man kopplingen till viltvården.

- Det är ju i jägarnas intresse att se efter de jaktbara stammarna och på sikt skulle avsaknad av jakt leda till en betydligt sämre situation för ejderstammen. En begränsad jakt som denna påverkar inte ejderstammen.

Vårjakt på guding.
Bild: Malin Lundberg, ÅRTV

- Vi har gjort noggranna uträkningar på det. Vi skjuter endast gudingar och det finns ett stort överskott på gudingar. Ådorna, alltså ejderhonorna, är utsatta för ett ökat antal predatorer och där måste vi vidta åtgärder, säger Robin Juslin.

Diskussion om artikeln