Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidbossen ifrågasätter Mietos påstående om Pärmäkoskis OS-drama: "Lögn att Björgen var före"

Från 2018
Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på pallen.
Bildtext Marit Björgen och Krista Pärmäkoski fick ställa sig bredvid varandra och dela på OS-bronset efter fristilsmilen.
Bild: JEON HEON-KYUN / EPA / All Over Press

Internationella skidförbundet skjuter ner Juha Mietos tidsteorier om OS-dramat på tio kilometer fritt. ”Det är en lögn att Marit Björgen vann bronskampen mot Krista Pärmäkoski”, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Dagbladet.

I söndags avrundade Krista Pärmäkoski sin i särklass bästa säsong med att ta hem tremilen i klassisk stil vid skid-FM i Taivalkoski.

Pärmäkoski kan blicka tillbaka på en vinter där hon tog sina tre första segrar i världscupen och knep hälften av de finländska OS-medaljerna.

En av hennes tre medaljer i Pyeongchang var speciell. På tio kilometer fritt med intervallstart noterade Pärmäkoski och Marit Björgen exakt samma tid (25.32,4) och delade bronset.

Mieto litar på källa

Det hade aldrig skett i olympiska sammanhang tidigare och efter det spekulerades det om någon av åkarna var före den andra.

Efter Juha Mietos hundradelsförlust mot Thomas Wassberg i Lake Placid 1980 mäts tiden i tiondelar (förutom i sprint). Just Mieto har dock öppnat upp sin version av hur det såg ut mellan Pärmäkoski och Björgen.

– Jag hörde från en trovärdig källa att Krista förlorade med två hundradelar, sa han för ett par veckor sedan till Iltalehti.

Juha Mieto, 2014.
Bildtext Juha Mieto.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

När den norska tidningen Dagbladet ställer frågan till internationella skidförbundet Fis slår man ifrån sig Mietos påstående.

– Nej, det stämmer inte på något sätt. Det är en lögn att Björgen vann bronskampen mot Pärmäkoski, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till tidningen.

Finns strikt regelverk

Pärmäkoski konstaterade själv efter loppet att det kändes skönt att ingen tvingades förlora bronset med en tiondel. Att hon fick dela placeringen med sin idol, som nu har lagt skidorna på hyllan, kändes ännu bättre.

Krista Pärmäkoski vid prisceremoni, OS 2018.
Bildtext Hela medaljkvartetten med Charlotte Kalla, Ragnhild Haga, Marit Björgen och Krista Pärmäkoski.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Enligt Mignerey vet ingen vem av de två bronsmedaljörerna som hade den snabbare tiden. Regelverket är strikt och det tillåts bara att räkna med tiondelssekunder.

– Det slutgiltiga resultatet kommer automatiskt av tidtagningssystemet, så det finns ingen annan information att tillgå än en sluttid med tiondelar som noggrannhet. Ingen kan veta hur det såg ut med hundradelarna.

Han ifrågasätter därmed starkt Mietos tidsteorier.

– Jag vet inte varför han säger så, men jag kan garantera att det inte stämmer. Jag förstår inte varifrån han har fått det där.

Diskussion om artikeln