Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför återvinna plast när den kan brännas? I Finland är plaståtervinningen bara i startgroparna

Från 2018
Förpackningsplast från matprodukter.
Bildtext En stor del av köksavfallet består av plastförpackningar som kan återvinnas.
Bild: HRM

I Helsingforsregionen tog insamlingskärlen för plast slut i höstas, så många hushåll var det som ville börja återvinna plast. Men de flesta i Finland har lång väg till plastinsamlingskärlen.

Plastinsamlingen har kommit långsamt igång i Finland, det handlar också veckans Spotlight om på Yle.

Finland är sämre på att återvinna plast än både grannlandet Sverige och medeltalet i EU överlag. I fjol samlade finländarna in cirka 1,3 kilo plast per hushåll, medan svenskarna samlade in 6 kilo.

I fjol samlade finländarna in cirka 1,3 kilo plast per hushåll, medan svenskarna samlade in 6 kilo

Ändå finns det tecken på att fler finländare vill börja sortera sitt plastavfall bara de ges möjlighet. Till exempel: i Helsingforsregionen tog de gula plastinsamlingskärlen för husbolag slut i höst, då så många fler än väntat ville börja återvinna förpackningsplast.

- Vi visste inte alls hur fastigheterna skulle ta emot det här, och så tog insamlingskärlen slut när det var så populärt, säger Johanna Rusanen på HRM.

Gult plastinsamlingskärl.
Bildtext De gula plastinsamlingskärlen tog slut hos HRM i höstas.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

I dag har över 4000 husbolag i Helsingforsregionen en gul bytta för plastinsamling, och mängden ökar stadigt. Nu ska också nästan alla som bor i stadens hyreslägenheter få möjligheten att sortera plast.

EU kräver att plaståtervinningen ökar

Än så länge är hushållens plastsortering frivillig. Hos HRM är en morot att det är billigare för hushållen att låta tömma plastkärlen än blandavfallskärlen.

Men de flesta finländare har inte plastsortering i husbolaget, utan är beroende av Rinkis glesa nätverk av plastinsamlingsställen.
Utanför Borgå har Beryl Grönqvist 17 kilometer till närmaste plastinsamling. Hon tycker det finns på tok för få plastinsamlingsställen.

- Det borde nödvändigtvis finnas en plastcontainer på varje ekopunkt. Det skulle säkert öka på insamlandet, det är jag helt övertygad om.

Plastburkar, påsar, förpackningar.
Bildtext Enligt HRM har kunderna lärt sig sortera hushållsplasten bra. Huvudreglerna är bara två: Är det en förpackning? Och är den av plast? Då får den sorteras som plastavfall.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

EU kräver att Finland ökar på sin plaståtervinning, och också miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) säger i Spotlights program att mängden insamlingskärl måste öka:

- Insamlingen av plast borde öka kraftigt. För att det ska bli bättre så ska det vara enkelt för konsumenterna att samla in plast.

Om intresse finns, varför går det långsamt?

Att utvecklingen ändå går långsamt kan förklaras med att vi är inne i ett brytningsskede gällande plaståtervinningen.

Maija Pohjakallio är expert på materialprocesser och cirkulär ekonomi på teknologiska forskningscentralen VTT och förklarar att för att det ska bli fart på plastinsamlingen måste många delar i återvinningskedjan utvecklas samtidigt.

Det finns inte en teknologi som kommer att rädda världen. Det behövs också samhälleligt kunnande, och konsumentupplysning

― Maija Pohjakallio, VTT

Logistiken kring insamlingen ska fungera, och teknologin för återvinningen. Slutligen måste det vara lönsamt för någon att göra nya produkter av den återvunna plasten.

- Och det finns inte en enda sorts teknologi som kommer att rädda världen. Det behövs också samhälleligt kunnande, och konsumentupplysning, säger Pohjakallio.

Olika sorters plast kräver olika sorters återvinning

I dag är det i praktiken bara den mekaniska plaståtervinningen som kommit igång i Finland. Hushållens plast förs till Riihimäki och tvättas, sorteras och smälts ner. Slutprodukten är små plastpärlor som kan användas som råmaterial för nya plastprodukter, bland annat plastpåsar och plastämbar.

Men en central utmaning med plast är att det finns så många olika sorters plast. Därför skulle det behövas också olika teknologier för återvinning, och här är vi bara i barnskorna.

Plast kan också spjälkas upp till olika beståndsdelar kemiskt, genom värme, eller genom att använda enzymer.

- VTT forskar mycket i den kemiska återvinningen, inom vilken man har teknologier som är starkt på kommande, säger Pohjakallio.

Väst måste ta sitt ansvar för plasten i haven

Hittills har Finland i stor utsträckning bränt upp plasten, eftersom plast har ett rätt bra värmevärde för att utnyttjas till energi. Pohjakallio säger att det alltid kommer att finnas plast som är för oren för att återvinnas och därför är klokare att bränna.

Men att bränna upp eller slänga bort en råvara som fortfarande har ett användningsvärde är både ekonomiskt och ekologiskt slöseri - alltså inte i enlighet med tankarna kring cirkulär ekonomi.

Samtidigt är det lätt att det känns onödigt att sortera yoghurtburkar i Finland när nyhetsrubrikerna om plast i världshaven pekar på så mycket större problem: en stor del av plasten i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika.

muoviroskaa
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Därför gäller det för västvärlden att ta ansvar för att hjälpa utvecklingsländerna med plastavfallet, till exempel genom att själv ta ansvar för sitt avfall och inte exportera det till utvecklingsländer. Kina har redan förbjudit plastimport vilket ställer stora krav på Europa att få plaståtervinningskedjan att fungera.

Har vi en gång kunnat uppfinna så bra material som plast kan vi nog hitta på hur man spjälker upp dem på ett hållbart sätt också

― Maija Pohjakallio, VTT

Men Maija Pohjakallio har inte tappat hoppet utan ser ändå med tillförsikt på plastframtiden: Om det finns en vilja och en vision och rätt kunnande och resurser möts så kan människan göra allt möjligt, tror hon.

- I tiderna bestämde sig människan för att ta sig till månen, människan är uppfinningsrik. Har vi en gång kunnat uppfinna så bra material som plast kan vi nog hitta på hur man spjälker upp dem på ett hållbart sätt också. Det är samma kunnande som krävs, bara åt andra hållet, säger hon.

Diskussion om artikeln