Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kan slå till i Syrien redan inatt - men blir angreppet större än senast och vilka är följderna?

Från 2018
USS Arleigh Burke avfyrar Tomahawkmissiler mot IS-mål i Syrien i september 2014.
Bildtext Senast då USA utförde vedergällningar mot syriska kemvapenangrepp användes kryssningsrobotar mot det flygförband som utförde angreppet. Ett andra angrepp kan bli större, eller rikta sig mot viktigare mål.
Bild: EPA/CARLOS M. VAZQUEZ/US NAVY/

USA förväntas slå till mot syriska regimen kanske redan natten till onsdag som straff för det misstänkta kemvapenangreppet i syriska Douma. Försvarsanalytiker Mike Winnerstig på FOI benar ut USA:s olika alternativ och vilka risker de medför.

Efter hetsig debatt i säkerhetsrådet väntas USA inom kort sätta sina hot om att straffa syriska regimen för den misstänkta kemvapenattacken i Douma i helgen i verket.

Ett angrepp kan vara innestående redan natten till onsdag, tror flera experter.

USA har inte uttryckligen sagt att landet tänker slå till militärt, och det spekuleras att USA kan vara i färd med att införa sanktioner istället.

Efter de kraftiga hoten från president Donald Trump och hans administration är det ytterst osannolikt, tror försvarspolitiska analytikern Mike Winnerstig på svenska Totalförsvarets forskningsinstitut.

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.
Bildtext Mike Winnerstig är säkerhetspolitisk analytiker på FOI och expert på USA:s försvars- och säkerhetspolitik.
Bild: FOI

- Jag har väldigt svårt att tänka mig att man bara skulle svara med sanktioner. USA verkar ha etablerat, åtminstone för egen del, att det var den syriska regimen som låg bakom kemvapenangreppet och då tror jag nog att man kommer att göra ett militärangrepp, säger Winnerstig.

Riktat angrepp ett alternativ

Winnerstig ser flera olika möjligheter för hur USA:s angrepp skulle kunna se ut.

Nära tillhands är ett angrepp som liknar det som utfördes som straff mot kemvapenangreppet i Khan Sheikoun.

Det angreppet var förhållandevis litet och riktades direkt mot de förband och vapen som användes för att utföra kemvapenattacken.

- Man hade då bevis för, menade man, för att en viss flygbas hade använts för den attacken. Man kunde med satellitdata spåra de här planen som användes vid attacken tillbaka till den basen som man sedan angrep med ett antal kryssningsrobotar.

En misstänkt giftgasattack har krävt nästan 60 dödsoffer och över hundra skadade, bland dem många barn
Bildtext Den internationella utredningen kring användningen av kemiska vapen i Syrien har fastställt att regimen låg bakom angreppet i Khan Sheikoun och 19 andra angrepp med giftgaser.
Bild: EPA/IDLIB MEDIA CENTER

Winnerstig tror att ett begränsat angrepp är det mest sannolika, eftersom det med erfarenhet på hand troligen för med sig mycket små risker för upptrappning.

Begränsat angrepp, begränsade resultat

Nackdelarna med ett sådant angrepp är enligt Winnerstig att effekten är ganska begränsad om man är ute efter att avskräcka från fler kemvapenangrepp.

- Man uppnådde väl ganska begränsade resultat. Man förstörde ett antal flygplan och hangarer.

- Det kan man göra igen, men problemet här är att det utförande förbandet var helikopterburna. Helikoptrar är lättare att gömma, de behöver inte landningsbanor och är lättare att tas in under skydd.

Amerikanska försvarets flygbild av flygbasen al-Shayrat nära staden Homs i Syrien.
Bildtext USA bombade flygbasen i Shayrat för att hämnas för gasattacken. Nästan 60 kryssningsrobotar avfyrades mot basen.
Bild: EPA/US DEPARTMENT OF DEFENSE / HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY

Men enligt Winnerstig kan USA troligen slå till mot just de förband som utförde den påstådda attacken i Douma om det är det alternativet man väljer.

- Samtidigt ska man inte underskatta den amerikanska förmågan då det gäller bildspaning. USA har kring 85-90 procent av världens alla militära spaningssatelliter så de brukar ha en rätt god bild av vad som pågår i de områden de är intresserade av, säger Winnerstig.

Större effekt, större risker

Det har spekulerats att Trump-administrationen på grund av den begränsade verkan angreppet för ett år sedan hade, väljer att utföra antingen ett större angrepp eller ett som riktas närmare den syriska regimens hjärta eller hjärna.

- De modeller som finns till hands just nu för ett sådant angrepp är luftangrepp av olika slag, antingen med kryssningsrobotar eller med flygplan, säger Winnerstig.

- Flygplan är lite mer komplicerat. USA har inte vad jag vet någon hangarfartygsgrupp i närheten just nu och det finns en hel del kvalificerat, ryskbyggt luftvärn i Syrien som har svårt för att skjuta ner robotar men betydligt lättare för att skjuta ner flygplan. Om man ska använda flygplan måste man alltså först gå in, som Israel gjorde för en tid sedan, för att angripa flygvärnet och sen sätta in flyg mot andra saker man vill angripa.

Donald Trump.
Bildtext Donald Trump har sannolikt presenterats med många alternativa angrepp mot syriska regimen. Det är i liknande fall presidentens uppgift att välja vilket alternativ som sätts i verket.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Det skulle alltså innebära ett betydligt större angrepp än senast och ett som skulle kräva tid att förbereda.

Ett större angrepp, eller mål med högre profil, kräver ändå att man räknar med större risker för upptrappning.

Geopolitiska följder i första hand

- Om man utvidgar den här attacken och slår till, bara som exempel, mot det syriska flygvapnets högkvarter eller regimens andra mer centrala installationer kan nog förmodligen den ryska reaktionen bli starkare.

- Men den rysk-amerikanska relationen är redan väldigt dålig så det är svårt att se hur den skulle kunna bli mycket sämre av det här, säger Winnerstig.

Skulle man av misstag eller medvetet angripa och slå ut ryska reguljära förband i Syrien är risken för eskalering mycket större.

― Mike Winnerstig

Winnerstig förväntar sig inte direkt några militära följder för USA:s del på ett angrepp mot syriska regimen.

USA har kring 2 000 man ur olika elitstyrkor på plats i norra Syrien, men de kommer knappast att utsättas för angrepp.

Istället tror han att Ryssland kan svara med geopolitiska manövreringar, till exempel genom att sätta tryck på något Natoland i den ryska näromgivningen.

Ryska trupper kan bli avgörande

Winnerstig tror också att USA vill undvika att trappa upp helhetsläget i Syrien för egen del.

Han tror inte heller att riskerna för en militär upptrappning är speciellt påtagliga, så länge angreppen inte riktar sig mot ryska förband.

- Så länge som USA inte direkt attackerar reguljära ryska förband i Syrien, vilket jag tror att de avhåller sig från, blir nog den ryska motreaktionen inte blir särskiljt svårartad militärt utan förmodligen håller sig till den retorisk, diplomatiska karaktären, säger Winnerstig.

Ryska stridsplan på väg att lyfta  från flygbasen Hmeymim, utanför staden Latakia.
Bildtext Ryska plan vid flygbasen i Latakia, nordvästra Syrien.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Men också misstag kan innebära en högre upptrappningsrisk.

- Skulle man av misstag eller medvetet angripa och slå ut ryska reguljära förband i Syrien är risken för eskalering mycket större.

Finns ingen amerikansk strategi

På frågan om något alternativ, antingen ett begränsat eller större angrepp, passar bättre in i USA:s strategi, svara Winnerstig att det inte egentligen finns en klar strategi att anpassa angreppen till.

Det innebär också att det är svårt att avgöra hur USA nu tänker gå till väga.

Linjen har alltid varit att Bashar al-Assads regim inte kan vara kvar, men den militära makten har riktats mot terrorgruppen IS i brist på lämpliga allierade mot Assad.

Den kurdiska milisstyrkan YPG utgör ryggraden i SDF som inleder en storoffensiv mot IS starkaste fäste Raqqa
Bildtext USA:s närvaro i Syrien är koncentrerad till norra delarna av landet, där de stöder de kurdiskledda styrkorna under YPG-gerillan.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

- Det finns en någorlunda koherent militärstrategi som har formats av Pentagon under försvarsminister Mattis, men även den har varit inkonsekvent eftersom man inte riktigt har hittat några lämpliga allierad i Syrien, säger Winnerstig.

- Det finns ju gott om stridande grupper men inga som passar den amerikanska bilden av vem man borde alliera sig med.

Politiskt har ändå linjen sviktat betydligt mer.

- Sen har vi då president Trump som säger på Twitter att man väldigt snabbt borde dra sig ur Syrien. Det är ingen förankrad linje inom administrationen, eller det amerikanska systemet överlag. Det har kommit väldigt kraftig kritik från kongressen och kritik också från Pentagon.

- Nu verkar han ändå ha ändrat sig och vill engagera sig i Syrien för att bekämpa vad han ser som den onda Assad-regimen. Då måste man ju vara kvar där, det går liksom inte att sticka om man ska bekämpa regimen. Så det har gått väldigt mycket fram och tillbaka och det finns inga tecken på någon koherent strategi, säger Winnerstig.

Trump och Putin berömde varandra i Da Nang men de höll aldrig något eget, regelrätt möte
Bildtext De två ledarna Donald Trump och Vladimir Putin hade till en början rätt goda relationer, men de relationerna har surnat betydligt sen Trump tillträdde.
Bild: KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Winnerstig säger att kontrasten till Ryssland i den här frågan är stor och uppenbar.

- Ryssland har en mycket tydlig strategi, nämligen att stöda regimen. Man ser det folkrättsligt och geopolitiskt som det legitima styret.

- Sen spelar det för Rysslands del ingen roll hur stora människorättsbrott eller andra brott regimen ägnar sig åt, utan det handlar från rysk sida om att upprätthålla sitt egna geopolitiska inflytande, säger Winnerstig.

- Det gör ju tyvärr att strategin framstår som mer konsekvent, vilket är en fördel i de här sammanhangen för man vet vad man ska göra och genomdriver det med kraft. Den amerikanska postionen lider nu för att den inte är speciellt koherent.

Diskussion om artikeln