Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Muterad gran i Karleby får hjälp att fortplanta sig

Från 2018
Uppdaterad 11.04.2018 08:47.
Muterad Sockertoppsgran i Karleby.
Bildtext Muterad Sockertoppsgran i Karleby.
Bild: YLE/Kalle Niskala

En muterad gran utanför polishuset i Karleby väcker intresse. Naturresurscentret Luke har tagit skott av granen och ska försöka få flera muterade granar att växa upp.

Det handlar om en gran som på grund av en genmutation har vuxit på ett ovanligt sätt. Den ser ut som om någon skulle ha klippt den varje år.

Nu ska några skott ympas in i andra stammar och de nya träden ska flyttas till Lukes parker men också planteras i Karleby. Förhoppningen är att få ett tiotal nya träd och plantera dem så att allmänheten kan se dem, till exempel i någon park.

Skogsbruksingenjör Ahti Räinä på Karleby stad säger att det inte är så ovanligt att granar växer ovanligt tätt. En gran som den intill polishuset har han ändå inte sett någon annanstans.

Skott från granen tas till Luke.
Bildtext Sockertoppsgran i Karleby
Bild: YLE/Päivi Seeskorpi

1800 muterade träd i Finland

I Finland förekommer förutom granar också alar, björkar och tallar som på grund av mutationer blir ovanligt täta.

Enligt Luke ska man lämna sådana träd i fred och anmäla förekomsten till Luke. I deras register finns uppgifter om 1800 träd som avviker från det normala.

Enligt specialforskare Teijo Nikkanen på Luke hämtar man gärna grenar för att reproducera det muterade trädet. Luke har skilda parker för träd som avviker från det normala.

Det är nämligen ofta svårt för ett genmuterat träd att föröka sig från frön.

Muterad Sockertoppsgran i Karleby.
Bildtext Skott tas från granen
Bild: YLE/Päivi Seeskorpi

Perfekt julgran

Enligt Nikkanen vill man gärna få fler liknande granar, om inte annat så för utseendets skull. Han tycker granen är perfekt som julgran.

- Den är så ståtlig och passar som julgranssort.

Karleby stad har också tagit emot flera samtal om granen efter att Yle Kokkola berättade om den . Det verkar finnas intresse för att föröka granen för kommersiellt bruk.

Står tryggt nära polisen

Granen intill polishuset har noterats av staden redan i många år. Den fick stå kvar då polishuset byggdes, och varje år ser man till att granen inte är på listan över eventuella julgranar framför stadshuset.

Man har också sågat ner andra träd för att ge mer utrymme åt den ovanliga granen. Ahti Räinä tror att granen står tryggt också framöver.

- Man ska vara ganska fräck för att ha mage att fälla ett 15 meter högt träd på polisens bakgård, säger Räinä.

Text: Sari Vähäsarja/Yle Kokkola
Översättning och bearbetning: Ida-Maria Björkqvist/Yle Österbotten

Yle uutiset
Yle uutiset