Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säkerhetsrådet avvisar resolutioner om kemvapenattacken till höger och vänster - varken USA eller Ryssland fick rätt

Från 2018
Uppdaterad 11.04.2018 08:14.
FN:s säkerhetsråd
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

USA:s resolution om kemvapenattacken i Syrien har behandlats av FN:s säkerhetsråd. Ryssland lade som väntat in veto mot resolutionen.

Tolv rådsmedlemmar röstade för USA:s resolution att samla ihop en oberoende utredningsgrupp. Ryssland lade in sitt veto, medan Bolivia röstade nej och Kina avstod från att rösta i frågan.

En resolution måste få nio röster samt inga veton av Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien eller USA för att godkännas.

- Den här resolutionen är det minsta rådet kan göra för att svara på attacken, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley innan röstningen påbörjades.

Ryssland tog fram en resolution om en opartisk fullständig utredning för att bedöma vem som låg bakom giftgasattacken i Syrien.

Gruppen som utgör utredningen skulle rapportera inför FN:s säkerhetsråd. Det skulle bli säkerhetsrådets uppgift att bestämma vem som utförde attacken.

Ryssland ville också att transporten av alla prover som skickas till laboratorier övervakas ordentligt.

Sverige arbetade för att skapa enighet kring ett tredje alternativ, men det förslaget togs aldrig upp till omröstning, eftersom det saknades politisk vilja, sa Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till Sveriges Radio.

Ryssland varnar USA

USA och andra västländer har övervägt militära alternativ som svar på lördagens giftgasattack i Syrien där över 40 människor omkom.

Ryssland, som stöder president Bashar al-Assads regeringsstyrkor, motsätter sig alla militöra åtgärder mot Syrien.

Ryssland varnar för att det kan få allvarliga konsekvenser om ryska medborgare utsätts för fara i Syrien på grund av västmakters militära åtgärder.

- De hot ni nu framför borde oroa os alla, eftersom de mycket väl kan leda till väldigt allvarliga och sorgliga händelser, sa den ryska FN-ambassadören Vasilij Nebenzia till sin amerikanska kollega.

OPCW utreder

Representanter för Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, kommer att åka till Douma inom kort, enligt ett uttalande från organisationen.

Organisationens mål är inte att utreda vem som ligger bakom attacken utan koncentrerar sig på att utreda vad som hänt och med vilka vapen.

Källor: Reuters, AP, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln