Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En djungel av frågor att ta ställning till för den som vill skaffa hund – uppfödare: Tänk först på vad du kan erbjuda hunden

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 16:09.
Koiranpentu katsoo kameraan
Bildtext Funderar du på att skaffa hund? Tänk då på vilken typ av hund du har möjlighet att ta hand om på ett bra sätt.
Bild: Kenhsu / Creative Commons CC0 / Pixabay

Närmare tretusen hundar visar inkommande helg upp sig i Botniahallen på Vasa internationella hundutställning. Många besöker utställningen för att de överväger att skaffa hund. Både uppfödare och veterinärer har goda råd att ge.

Susanne Wendell från Korsholm är hunduppfödare, utställningsdomare och till vardags jobbar hon dessutom med egen mottagning där hon trimmar päls och klipper klor.

För Wendell är det en självklarhet att medverka vid hundutställningen i Vasa och varje år ser hon fram emot mötet med nyfikna människor, på plats för att de drömmer om att skaffa hund.

Susanne Wendell med mittelspitzvalparna Kisse och Misse.
Bildtext Susanne Wendell med mittelspitzvalparna Kisse och Misse.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Jag brukar ändå börja med att försöka få folk att i första hand tänka på vad de kan erbjuda hunden istället för tvärtom. Det är ganska vanligt att man inte har ägnat den biten en endaste tanke, säger Susanne Wendell.

Enligt Wendell riskerar man välja hund efter utseende när man istället noggrant borde ta reda på vilken ras som är lämplig.

- Risken är att man väljer en hund med större behov av att röra på sig än vad man kan erbjuda. Eller så tar man en stor hund som förstås är väldigt söt som valp men senare kräver överraskande mycket styrka.

Många kommer inte heller att tänka på hundens behov av omvårdnad, menar Wendell.

Hunden Bella är av rasen Mittelspitz eller tysk spets.
Bildtext Hunden Bella hemma hos uppfödare Susanne Wendell. Bella är av rasen Mittelspitz eller tysk spets.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Hunden är helt beroende av sin ägare när det gäller de behov som rasen för med sig. Till exempel är vissa pälsar mer lättskötta än andra och man måste antingen vara beredd att sköta hunden själv eller betala för det.

En snårig djungel

Hemma hos Susanne Wendell har hunden Bella, av rasen Mittelspitz eller tysk spets, nyligen fått en kull valpar.

Det är en rar skara av mörka små hårbollar som ivrigt rusar in då Wendell ropar in dem från gården. Nästan alla har redan hem som väntar på dem.

- När folk tar kontakt och är intresserade av att köpa en valp av mig så frågar jag först om deras hemförhållanden, livssituation och tidigare erfarenheter. Om det är fråga om sådana förhållanden som jag kan tänka mig att sälja till så ber jag dem komma och hälsa på så att jag får se hur de går ihop med hunden.

Wendell önskar att den som är intresserad av att skaffa hund skulle visa lika stor omsorg i processen och enbart köpa hund som kommer från rätt slags förhållanden.

Idag har försäljningen av hundar blivit en miljonbusiness med utländska valpfabriker som producerar kullar på löpande band. Ofta under dåliga förhållanden.

Därtill finns den starkt växande trenden med importen av gatuhundar eller såkallade rescuehundar.

Det kan vara en snårig djungel att navigera genom, säger Susanne Wendell.

- Det är lätt att handla med sitt hjärta. Hundar är ju till för att tala till människans känslor och det är ingen dålig sak att ömma för en hund som har det dåligt. Men få vet exakt vad de gör då de importerar en gatuhund.

Beteendestörningar eller sjukdomar i hundens bagage?

Det man enligt Susanne Wendell måste förstå om man importerar en hund som räddats från gatan är att den har med sig tidigare erfarenheter.

- Det är inte alls självklart att hunden litar på människor eller människans beröring och det kan vara svårt för hunden att anpassa sig till ett liv i en vanlig familj, gå i koppel, gosa eller äta normalt.

I bagaget ryms förutom möjliga beteendestörningar ibland även sjukdomar. Det ser veterinär Pamela Kvarngård, som driver egen klinik i Vasa, mycket av.

Veterinär Pamela Kvarngård.
Bildtext Veterinär Pamela Kvarngård.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Bland våra klienter finns många rescuehundar. Jag har sett en del exotiska sjukdomar och hundar som visar sig ha skador efter olyckor till exempel, säger Kvarngård.

Enligt Kvarngård är merparten av hundarna ändå friska och då de oftast är av blandras saknar hundarna de hälsoproblem som tyvärr avlats fram inom vissa hundraser.

Vaccinera på nytt

Kvarngård rekommenderar ändå att man startar ett vaccinationsprogram för sin hund om den hämtats in från utlandet. Det är nämligen ingen ovanlighet att hundarnas vaccinintyg är förfalskningar.

- Om man är det minsta osäker på hundens vaccinationsstatus skulle jag rekommendera att man vaccinerar på nytt. Ett annat tips är att genast skaffa en försäkring för hunden, så svider det mindre om den visar sig behöva mycket vård.

En tax-hund står på ett undersökningsbord omgiven av två veterinärer vara ev lyssnar på hundens lungor med ett stetoskop.
Bildtext Veterinär Pamela Kvarngård rekommenderar att man genast från start köper en försäkring för sin hund, den kan vara bra att ha om hunden visar sig behöva mycket vård.
Bild: Mostphotos/lev dolgachov/Syda Productions

I slutet av februari rapporterades om valpsjuka som följt med ryska gatuhundar till Finland. Hundar från samma transport kom även till Österbotten och Vasa.

- Det här ser jag allvarligt på. På 1990-talet hade vi epidemi i Finland då tusentals hundar fick valpsjuka, det är ingenting vi vill ha på nytt.

Valpsjuka är en virussjukdom som förs vidare med droppsmitta. Sjukdomen sprids lätt.

Särskilt eftersom vissa hundar kan få smitta utan att uppvisa några symptom alls och på det viset under en lång tid sprida smittan till andra hundar. En del hundar blir så sjuka av man tvingas avliva dem.

Stor oro bland hundägare

Valpsjukan har varit ett hett samtalsämne bland hundägare under våren, uppger hunduppfödare Susanne Wendell.

- Oron bland våra hundägare är stor. Varje gång som hundar smugglas in så utsätts alla andra för en orättvis risk, säger Wendell.

Även om merparten av de finländska hundägarna tar väl hand om sina djur och ser till att hundarna är vaccinerade, så kvarstår en del risker enligt Wendell.

- Vi är förvisso vaccinerade mot det ena och det andra, men om det kommer in något tredje? Då är djuren skyddslösa. Och därtill finns det en rad sjukdomar som smittar från djur till människa.

Idag börjar det också bli ett allt större problem med hundar som bär på multiresistenta bakterier.

Antibiotikaresistensen är något som oroar veterinär Pamela Kvarnbäck och hon hoppas att kunskapen kring problematiken ska öka.

- Det är bra att det har rapporterats om det här i media, för vi ser att klart fler hundägare nu låter testa sina hundar och det är bra, säger Kvarnbäck.

Kvarnbäck har också här goda råd att komma med. Särskilt försiktig ska man vara med att importera hund om man har barn eller andra människor omkring sig som lider av sänkt immunförsvar.

Då kan det vara ytterst problematiskt om de multiresistenta bakterierna förs vidare från hund till människa.

- Jag rekommenderar att man tar kontakt med en pålitlig veterinär och testar hunden redan i hemlandet. Då hunden kommer till Finland ska man repetera proverna, säger Kvarnbäck.

Fördelarna överväger - trots allt

Såväl hunduppfödaren Wendell som veterinären Kvarnbäck rekommenderar i första hand att man köper hund via betrodda finländska hunduppfödare.

- Du betalar lite mer, men det är det värt. Det är ingen glädje att se på en hund som är sjuk och mår dåligt, säger Wendell.

En svart hund tittar in i kameran.
Bildtext Hundvalpar är lätta att förälska sig i. För att få en uppfattning om man verkligen vill ha hund kan vara bra att under några veckor låna en vuxen hund, råder uppfödare Susanne Wendell.

Veterinär Pamela Kvarnbäck avråder inte direkt från att importera en gatuhund, men påpekar att det också finns andra sätt att hjälpa.

- Ett jättefint sätt att hjälpa tycker jag är att skänka pengar till sådana organisationer som jobbar på plats med gatuhundarna och till exempel genomför kastreringar. På så vis hjälper man till att minska problemet med tusentals nya gatuhundar, säger Kvarnbäck.

- Och så finns det hundar i Finland som behöver nya hem, det är minst lika fint att hjälpa en sådan hund men betydligt tryggare och säkrare, tillägger Susanne Wendell.

Vill man verkligen ha hund och är beredd att ge den ett gott hem så finns det sedan nästan bara fördelar, hävdar bägge två.

- Många vet säkert att studier visar att hundägare mår bättre än folket i genomsnitt. Hundägare rör på sig mera och har bättre hälsa både fysiskt och psykiskt, säger Pamela Kvarnbäck.

- För inte så länge sedan sålde jag en valp till en familj med en rullstolsburen pojke. Nu skickade familjen brev och bilder, som visar vilken otrolig lycka hunden är för den här pojken. Hjärtat sjunger ju för mindre, säger Susanne Wendell.

Funderar du på att skaffa hund? Här kan du läsa mer om helgens hundutställning i Vasa.
Hundutställning i Botniahallen.

Hunduppfödare Susanne Wendell

5:00

Veterinär Pamela Kvarngård om rescuehundar

1:47