Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Akademien - "De beter sig som femåringar i en sandlåda"

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:41.
Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016
Bildtext Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Krisen inom Svenska Akademien har fått allt mer bisarra drag. Debattnivån sjunker, och ledamöter kastar allt mer dynga på varandra offentligt.

Akademiens devis "Snille och smak" ligger långt borta.

Många människor oroar sig nu över att krisen påverkar Sveriges och Nobelprisets anseende internationellt. Arbetet med att återvinna förtroendet befaras ta många år.

Ledamoten Horace Engdahl uttalade sig nyligen på ett kontroversiellt sätt i Expressen. Han sade bland annat att man inte kan komma till någon annan slutsats än att Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius "är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Horace Engdahl under Nobelfesten 2016
Bildtext Ledamoten Horace Engdahl
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Kjell Espmark - som i fredags avgick från Akademien i protest - svarade genast i Aftonbladet där han skrev att det här var ”det skändligaste jag läst i hela mitt liv”.

Göran Greider, chefredaktör och författare säger till Dagens Nyheter(kräver inloggning), att han rodnade när han läste Horace Engdahls ord.

- Att någon kan vara så självgod. Jag tycker hans sätt att framställa Sara Danius var magstarkt. Det här är den största kris Akademien stått inför, säger Greider.

Han säger vidare att han tycker att det är "psykologiskt egendomligt" att ledamoten Katarina Frostenson inte har vett att lämna sin stol.

Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i Stockholm i december 2013.
Bildtext Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius

- Men alla kriser har en god sida, och det här kan vara välgörande för det litterära klimatet, att vi kan röra oss bort från romantiseringen av författargestalten.

Enligt Greider måste Akademien få nya stadgar så att den som begår oegentligheter eller vill lämna Akademien ska få göra det.

- Eftersom personmotsättningarna är i det närmaste bottenlösa i Akademien måste de nog byta ut ett stort antal medlemmar i ett enda svep.

Göran Greider säger ytterligare i en kolumn i ETC att ledamöterna inte borde få sitta mycket längre än vad regeringar brukar få göra.

Guillou om Akademien: Som femåringar i en sandlåda

- De säger oförlåtliga saker som gör att de aldrig kommer kunna sätta sig i samma rum igen, säger författaren Jan Guillou till Sveriges Radio.

Boktid
Bildtext Jan Guillou
Bild: YLE / Petter Lindberg

- Det är femåringar i en sandlåda som slåss på liv och död för struntsaker, säger Guillou.

Han anser ändå att läget är mycket allvarlig för Akademien.

Guillou befarar att Nobelpriset drabbas av ett löjeskimmer eftersom ledamöterna "har gjort sig löjliga". Katarina Frostenson är centrum för bråket och "om hon inte avgår så går Akademien under".

- Man måste sparka hela gänget och börja från början och jag vet inte hur det skulle gå till rent praktiskt. För det krävs det mänsklig mognad vilket de inte har.

Det här handlar om ett sammanbrott som beror på gamla unkna strukturer. Och det ska vi bara vara tacksamma för.

― Eva Gedin, förlagschef Norstedts och ordförande i Svenska förläggareföreningen

Katarina Frostenson anklagas inte för någonting

Konflikten följer på oenigheten kring Katarina Frostenson, och frågan om huruvida hon ska uteslutas som ledamot. Svenska Akademien röstade i frågan, och majoriteten ville ha kvar Frostenson.

Frostenson är inte anklagad för någonting. Det handlar om sekretess och jäv i anslutning till den man hon är gift med.

Katarina Frostenson
Bildtext Katarina Frostenson
Bild: EPA/OLAFUR STEINAR GESTSSON DENMARK OUT EPA-EFE/OLAFUR STEINAR GESTSSON DENMARK

Hennes man är den person som i medierna beskrivits som ”kulturprofilen”. I fjol anklagade 18 kvinnor honom för sexuella övergrepp. Han har själv via sin advokat nekat till samtliga anklagelser.

"Kulturprofilen" drev också en kulturklubb som tog emot ekonomiskt stöd från Svenska Akademien, och som också blivit ett mål för utredningen. Katarina Frostenson har ägt hälften av klubben.

En stor spricka har uppstått inom Svenska Akademien och flera ledamöter har hoppat av. Till krisen hör att namnen på minst sju Nobelpristagare i litteratur sägs ha läckts ut i förväg via den så kallade "kulturprofilen".

Svenska Akademien - eller De Aderton

Ska Katarina Frostenson uteslutas? Så här röstade Akademien

Källor: DN, SVT, SR, Aftonbladet, Expressen

Diskussion om artikeln