Svenska Folkskolans vänner belönar personer som jobbar för det svenska i Finland
Svenska folkskolans vänner har traditionsenligt delat ut pris på sin utdelningsfest i Helsingfors. SFV:s ordförande Wivan Nygård Fagerudd delade ut tre stora och flera mindre pris i dag.
Nomineringen var som vanligt helt öppen; allmänheten kunde nominera kandidater under december 2017.
I år fanns en nyhet bland vistelsestipendierna: en tre veckor lång författarvistelse på Biskops Arnö i Sverige.
Folkbildningspriset 2018 på 15 000 euro gick till historieläraren Sture Lindholm, som under 2000-talet skrivit läromedel för gymnasieelever. Författaren Lindholm har också gett ut ett antal banbrytande verk med fokus på inbördeskriget.
Kulturpriset 2018 på 15 000 euro gick till författaren, essäisten, litteraturvetaren och skrivkursledaren Åsa Stenvall-Albjerg som i fyra årtionden inspirerat och undervisat såväl ordälskare som blivande författare på vägen till publicering. Hon har enligt prismotiveringen bidragit till den aktningsvärda standard som vår finlandssvenska litteratur har idag.
Brobyggarpriset 2018, som instiftades av SFV:s styrelse 2011, bör enligt statuterna tilldelas en person som med sin egen insats har ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland. Prissumman är 10 000 euro.
Priset går till koreografen och dansaren Tiina Lindfors som i egenskap av kolumnist i Turun Sanomat och som ivrig debattör länge försvarat och förklarat tvåspråkighetens betydelse för Finlands identitet och kultur. Som grundare och ägare av dansteatern ERI har hon dessutom kontinuerligt jobbat för att också svenskan ska höras och synas på scenen.
Svensklärarpriset 2018 på 5 000 euro tilldelas sju svensklärare i finskspråkiga skolor:
- Grundskolelärare Marjo Kekki från Kasavuoren koulu och Mäntymäen koulu, Grankulla
- Lektor Camilla Kåla vid Yrkeshögskolan Laurea i Dickursby, Vanda
- Lektor Anne Lehto från Kirjola grundskola och Parikkala gymnasium, Parikkala
- Lektor Heidi Muumäki från Riihimäki gymnasium
- Lektor Maija Nikunlassi från Mediagymnasiet, Helsingfors,
- Lärare Maarit Rainio vid Vaisaaren koulu i Reso
- Lektor Marjo Vuokko vid Haaga ̶ Helia yrkeshögskola i Borgå
Fem Folkbildningsmedaljer á 2 500 euro delades ut. Mottagarna är:
- Företagaren och pensionären Lasse Backlund från Dagsmark för gediget och nyskapande arbete för hembygden. Han har samlat noggrann information om byn från 1400-talet: historia, fotografier, tidningsurklipp och skrönor.
- Filosofie licentiat Gun Herranen för hennes stora insats den finlandssvenska folkbildningen till fromma. Hon har ända sedan ungdomsåren idkat folklivsforskning vid Åbo Akademi.
- Journalisten och författaren Anders Mård som hedras för att han med inlevelse förmedlar en bild av Ryssland och Baltikum på en gedigen och stilfull svenska. I hans reportage och böcker skildras individens och minoriteternas existens bakom ytan och fasaden i den krassa vardagens rutiner.
- Konditionsskötaren, gymnastik- och dansledaren Gun Svenlin för att engagera medmänniskor till motion och rörelse. Svenlin är verksamhetsledare och ordförande Finlands Seniordansförbund r.f., och till vardags leder Svenlin gymnastik- och dansgrupper i medborgarinstitutet och på äldreboendena i Vörå.
- Utbildningsplaneraren Nina Söderlund i Nagu premieras för att arbeta för en levande skärgård, och ett Skärgårdshav som mår bra. Som ordförande för Skärgårdsinstitutets ledningsgrupp och chefredaktör för tidskriften Skärgård arbetar hon för att skärgården ska förbli levande och bebodd året om.
Fyra Hagforsmedaljer , á 2 500 euro, som ges för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland, delades ut.
- Filosofie doktor Carola Ekrem
- Socialrådet Stefan Mutanen
- Kulturjournalisten och kritikern Ann-Christin Snickars
- Rektor Barbro Wiik
belönas för att aktivt ha arbetat för att den finlandssvenska folktraditionen ska synas i internationellt, nordiskt och finskt samarbete.
som i egenskap av verkställande direktör för Folkhälsan gjort en värdefull insats för det svenska språket och kulturen i Finland.
för ett flera decennier långt yrkesliv som recensent och kulturjournalist och för sina humana, humoristiska, mångdimensionella och litterärt bildade kolumner i Åbo underrättelser.
för att vid Centret för Språk och Kommunikation vid Åbo Akademi i många år ha hjälpt lärarstuderande – och även andra studerande – att utveckla sitt svenska språk i kandidat- och pro gradu avhandlingarna.
Flera vistelsestipendier delades upp för vistelse på Beijarholmen i Barösund för barnträdgårdslärare och lärare, hemmanet Lillholmen i Västanfjärd för en kultuarbetare och en bibliotekarie.
I år delade SFV första gången ut ett tre veckor långt vistelsestipendium för författare på Biskops Arnö vid Mälaren i Bålsta. SFV bekostar uppehället samt resorna tur-retur.
Styrelsen beviljade sitt första Biskops Arnö-stipendium till Ann-Sofi Carlsson i Vasa.