Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hagabor i Helsingfors misstänksamma mot Röda Korset-insamlare som knackar dörr: "De pratade bara engelska"

Från 2018
Personer som ringer på dörrklockan.
Bildtext Insamlare från Röda Korset väckte stor misstänksamhet i Haga i Helsingfors förra veckan.
Bild: Yle/ Antti Eintola

I en Facebookgrupp för Hagabor i Helsingfors har Röda Korsets insamlare, som knackar dörr, väckt stor misstänksamhet. En kvinna skrev ett inlägg där hon hävdade att de hade en insamlingsbössa, fastän kvinnan själv inte sett insamlarna. Två aktiva inom Röda Korsets lokalavdelning slog också fast att det handlar om bedragare.

Det första inlägget skrivs av Aino Moisio tidigt en morgon förra veckan. Hon frågar om någon annan också fått besök av en engelsktalande kvinnoduo med Röda Korsets insamlingsbössa. Hennes barn hade öppnat dörren och barnet preciserar senare att det var en man och en kvinna och inte två kvinnor. Moisio avslutar inlägget med att hon fick en suspekt känsla.

– Jag skrev inlägget för att det väckte förundran då de enbart pratade engelska. Jag visste inte att Röda Korset knackar dörr. Om jag hade vetat hade jag inte förundrat mig, säger Moisio till Yle Huvudstadsregionen.

Hon säger att barnet berättade att personerna hade en insamlingsbössa. Själv var hon inte hemma då de knackade på.

Röda Korset-aktiv: Personerna är inte ute i lovligt ärende

Efter Moisios första inlägg hakar andra på och flera skriver att någon besökt dem. En kvinna skriver att hennes son öppnat och att den som stått bakom dörren hade en skylt där det står "sister" och enligt sonen hade de kanske en bössa.

Senare påpekar någon att mormonerna använder sig av sister och brother-skyltar. En annan kvinna skriver att en man och en kvinna som talade engelska knackat på och att det kanske var Röda Korset.

Det sjunde inlägget skrivs av en kvinna som berättar att hon deltagit i Röda Korsets verksamhet och "vi har enligt mina uppgifter aldrig gått från dörr till dörr och samlat in i det här området". Hon avslutar med att hon inte tror att personerna är ute i lovligt ärende om de har Röda Korsets utrustning.

Efter hennes inlägg skriver någon att det lönar sig att fråga Röda Korset direkt.

Lokalavdelningens insamlingschef: Insamlarna är bedragare

Någon timme senare startar en kvinna en ny tråd i Facebookgruppen där hon slår fast att insamlarna är bedragare och att ingen insamling pågår just nu. Kvinnan är själv insamlingschef i Röda Korsets lokalavdelning i västra Helsingfors.

Hon skriver att hon anmält bedrägeriförsöket till Röda Korset.

Samma eftermiddag, omkring tio timmar efter det första inlägget, skriver en man att han frågat om saken direkt av Röda Korset.

Deras face-to-face koordinator Vesa-Matti Salomäki svarade honom per e-post att personerna inte är bedragare. De har heller ingen insamlingsbössa med sig utan en mapp. De knackar dörr för att hitta nya månadsgivare.

Röda Korsets avdelning i västra Helsingfors skriver under eftermiddagen ett inlägg där de berättar att två insamlare har knackat dörr i Haga under veckan.

Lokalavdelningens insamlingschef skriver då att hon ber om ursäkt om hennes reaktion var för skarp. Yle Huvudstadsregionen har utan framgång försökt nå henne.

Röda Korsets medelinsamlare
Bildtext De insamlare som knackar dörr för att få nya månadsgivare är klädda i väst och har en mapp med sig.
Bild: Röda Korset

Har knackat dörr sedan 2010

Röda Korsets face-to-face koordinator Vesa-Matti Salomäki säger att insamlarna som knackar dörr för att få nya månadsgivare inte har insamlingsbössa med sig. De är klädda i blåa västar med Röda Korsets logo och har en rödvit mapp.

– Man kan fråga om personen har ett insamlingstillstånd och be om det bildförsedda id-kortet för att försäkra sig om att det är riktiga insamlare istället för att sprida rykten. Om man misstänker något bör man reda ut bakgrunden, säger Salomäki.

Han säger att det är sällsynt att Röda Korsets insamlare misstänkliggörs. Han minns bara ett annat fall för några år sedan.

Röda Korset har knackat dörr för att få månadsgivare sedan 2010.

Enligt Salomäki har lokalavdelningen i västra Helsingfors veckan innan fått information om att det kommer att röra sig face-to-face-medelanskaffare från Röda Korset i området.

"Att via sociala medier sprida falsk information är oerhört lätt"

Salomäki säger att de har insamlare som inte talar finska men att det rekommenderas att de ska röra sig med någon som kan finska.

– I södra Haga hade det här inte tagits i beaktande tillräckligt. Ingen av insamlarna talade finska under dörrknackningen.

Salomäki säger att tröskeln för att på sociala medier anmäla misstankar mot Röda Korsets insamlare är väldigt låg.

– Att via sociala medier sprida falsk information är oerhört lätt. Varje individ har ett ansvar att utreda innan man anklagar någon.

Enligt Salomäki är insamlare som knackar dörr ett bra sätt att få nya månadsgivare och Röda Korset ska fortsätta med det i huvudstadsregionen. På deras webbplats uppdateras varje vecka var de knackar dörr.

Ska ni också fortsätta knacka dörr i Haga?

– Jag tror att på basis av den här erfarenheten gör vi det inte i den stadsdelen under den närmaste tiden.

Diskussion om artikeln