Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kungen är redo att ändra stadgarna i Svenska Akademien: "Det finns en risk för att Akademiens viktiga verksamhet skadas"

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:45.
Kung Carl XVI Gustaf
Bild: EPA/FELIPE TRUEBA

Kung Carl XVI Gustaf är redo att ändra stadgarna i Svenska Akademien, sägs det i ett pressmeddelande som har publicerats på hovets hemsida.

Kungen anser att de motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet.

Enligt kungen är det centralt att alla inblandade nu inser sitt viktiga ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna.

- Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde.

- Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, sägs det i uttalandet.

Stadgarna om att lämna Svenska Akademin härstammar från 1786. En ledamot väljs på livstid och kan i praktiken inte avgå. Ledamöter ersätts bara om de dör eller blir uteslutna.

Fem av de sammanlagt aderton stolarna i Svenska Akademin är tomma i dag.

Möte som skulle hållas i dag är inställt

En stor spricka har uppstått inom Svenska Akademien och flera ledamöter har hoppat av.

Till krisen hör att namnen på minst sju Nobelpristagare i litteratur har läckt i förväg.

Många är nu oroliga över att krisen påverkar Sveriges och Nobelprisets anseende internationellt.

Enligt akademiledamoten Sture Allén är det möte som skulle hållits mellan åtta akademiledamöter i dag inställt. Allén går inte in på några detaljer men säger att det som skulle behandlas är uppklarat, rapporterar SVT.

Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016

Svenska Akademien - "De beter sig som femåringar i en sandlåda"

Akademiens devis "Snille och smak" ligger långt borta.

Diskussion om artikeln