Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Oumuamua, en cigarrformad sten från ett annat solsystem – eller ett rymdskepp?

Från 2018
Uppdaterad 11.04.2018 22:53.
Konstnärens tolkning av Oumuamua.
Bildtext Konstnärens tolkning av Oumuamua.

Är det mystiska, enorma cigarrformade objektet Oumuamua som kilade genom vårt solsystem i oktober i fjol, och som visade sig härstamma från ett annat solsystem, en asteroid eller en komet, eller är det ett UFO?

Efter att ha lyssnat på den mystiska besökaren med våra känsligaste radioteleskop tror sig forskarna nu ha ett svar på den frågan.

Oumuamua som den fick heta, det är hawaianska för nånting i stil med ”spanare från fjärran”, upptäcktes alltså då den flög genom vårt solsystem med en hiskelig hastighet, så fort som asteroider och andra himlakroppar sällan rör sig.

Och när man knackade in asteroidens bankoordinater i datorn så blev ju resultatet att den där banan varken börjar eller tar slut i vårt solsystem, den är alltså hyperbolisk.

Fjärran vandrare

Oumuamua kom med andra ord utifrån, från den interstellära rymden, bokstavligen från yttre rymden. Sedan gjorde den en snäv lov runt solen varefter den flög iväg utåt yttre rymden igen.

Och det här var ju helt exceptionellt och väldigt spännande. Trots allt så var det första gången som en himlakropp som bevisligen härstammar från ett annat solsystem siktas här i vårt eget solsystem.

Det var första gången som en himlakropp som bevisligen härstammar från ett annat solsystem siktas här i vårt eget solsystem

Lägg sedan till att asteroiden dessutom visade sig ha en väldigt speciell form. Oumuamua är bokstavligen formad som en cigarr. Den är 230 meter lång och 35 meter bred och hög. Helt konkret som en enorm rymdcigarr av sten. Fast mörkröd till färgen.

Eller är den av sten? Det var ju den tanken som osökt gick upp för en och annan som har tittat på lite för många avsnitt av X-files. Kan det vara så att Oumuamua de facto är ett enormt rymdskepp på genomfart i vårt solsystem.

Oumuamuas bana genom solsystemet.
Bildtext Oumuamuas bana då den passerade genom solsystemet.

För att åtminstone eliminera det här alternativet så riktade astronomerna Murchison Widefield Array-radioteleskopet i västra Australiens utmarker mot Oumuamua och lyssnade noga.

Avsides = tyst

Murchisonteleskopet lämpar sig speciellt väl för den här sortens lyssnande just eftersom det ligger ute i den australiska öknen, så långt från mänsklig bebyggelse som man kan komma här på jorden. Det finns med andra ord väldigt få störande radiokällor där som väsnas.

Astronomerna lyssnade speciellt noga på frekvensbandet som ligger mellan 72 och 102 MHz, en frekvens som motsvarar den som används av FM-radiosändare. Om vi sänder på den här frekvensen så kanske utomjordingar också gör det, var logiken bakom den här tanken alltså.

Men hur noga astronomerna än lyssnade så förblev Oumuamua tyst som muren. Eller tyst som en sten, som den ju med allra största sannolikhet är, även om UFO-entusiasterna ju blir besvikna av den här nyheten.

Man kan ju fråga sig om det här nu är någonting som seriösa astronomer ska använda sin tid och sina teleskop till?

Professor Stephen Tingay vid ICRAR, det internationella centret för radioastronomisk forskning i Australien, säger så här på organisationens webbplats:

- Även om sannolikheten för att vi har att göra med en utomjordisk civilisations rymdskepp är nära eller kanske lika med noll så är det vår plikt som vetenskapsmän att undersöka de här observationerna objektivt och utan förutfattade meningar.

Kometfragment?

Men vad är Oumuamua då om den inte är en rymdfarkost tillhörande en utomjordisk civilisation?

Den populäraste teorin bland forskarna just nu är att den är ett kometfragment som har förlorat sin is (kometer består av is och sten) på grund av bombardemang från kosmisk strålning under sin långa interstellära resa.

Oumuamua har i det här skedet avlägsnat sig så långt från jorden att den inte längre är möjlig att studera direkt, men astronomerna behöver inte sörja, det finns sannolikt gott om andra liknande objekt där ute. Det har beräknats att så många som 46 miljoner interstellära stenar i klass med Oumuamua passerar genom solsystemet varje år, säger professor Tingay.

- De allra flesta av dem är för avlägsna för att studeras av nuvarande teleskop i stil med Murchison, men framtida, superkänsliga radioteleskop som det kommande Square Kilometre Array som ska byggas i Sydafrika och Australien, kan komma att bidra med kapaciteten som krävs för att studera de här interstellära vandrarna.

Studien om Oumuamua hittar du här.

KORRIGERING 22:34
Rättade frekvensgränserna för FM-bandet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln