Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Gör min mormors bästa pastasås - pasta all’ortolana

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 07:43.
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.
Bild: Yle/Monica Storm

Min mormors hemliga krydda var tid. När hon bjöd på lunch hade pastasåsen puttrat sedan frukost.

Min mormor kom från en linje av förträffliga italienska kokerskor och hon lagade helt gudomlig mat.

För mormor var det viktigt att välja riktigt bra råvaror. Den enklaste mat blev till en kulinarisk upplevelse i hennes grytor.

Pasta all´ortolana (grönsakshandlarens sås) är hennes supergoda och näringsrika sås som funkar både för vegetarianer och köttätare – alla gillar den!

Pasta all´ortolana

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 8 st färska tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 knippe färsk persilja
  • 1 knippe färsk basilika
  • salt
  • 1 st aubergine
  • 1 st paprika
  • riven parmesan
  • pasta av valfri sort

Gör så här:

  1. Skålla och skala tomaterna och skär dem i bitar.
  2. Hacka lök och vitlök fint.
  3. Dela auberginen på längden i fyra klyftor och skär dem i cm-tjocka skivor.
  4. Skär paprikan i ganska stora bitar.
  5. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de börjar bli mjuka och tillsätt sedan auberginen. Häll på mer olivolja och fräs tills auberginen börjar mjukna.
  6. Lägg i paprikan och låt fräsa tills den mjuknar.
  7. Tillsätt hackad persilja.
  8. Häll i tomater, tomatpuré och salt.
  9. Hacka hälften av basilikan och rör ner i såsen.
  10. Låt puttra på svag värme under omrörning då och då i en timme.
  11. Rör i resten av basilikan just innan servering.

Servera med pasta och riven parmesan.

Pasta med tomat- och grönsakssås.
Bild: Svenska Yle

Så här skållar du tomater:

  1. Koka upp en kastrull med vatten.
  2. Skär ett litet kryss i botten på varje tomat och lägg dem i vattnet.
  3. När skalet börjar krulla upp sig, ta upp dem ur vattnet och lägg dem i en skål kallt vatten.
  4. Dra av skalet från tomaterna.

Diskussion om artikeln