Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Överraska med tomatmarmelad på ostbrickan

Uppdaterad 04.08.2023 09:44.
Tomatmarmelad i glasburkar.
Bild: Yle/Monica Storm

Den här marmeladen är fräsch och smakrik och alltid ett populärt inslag på ostbrickan eller till eftermiddagsteet.

Marmeladen är god som den är, men testa gärna att göra en laddning smaksatt med kanel, citron eller saffran och vanilj. Perfekt i slutet av sommaren när växthuset exploderar av tomater och alla inte hunnit mogna ordentligt än.

Ingredienser:

  • 1 kg tomater- skållade, skalade och urtagna

  • ½ kg socker- sockermängden kan ökas upp till 1 kg, allt enligt smak

  • vatten- tillräckligt för att täcka botten på kastrullen

Smaksätt om du vill med något av följande:

  • 1 kanelstång

  • 1 citron (rivet skal och saft)

  • 1 vaniljstång, 1 påse saffran och 1 lime (rivet skal och saft, tillsätts när allt kokat klart)

Gör så här:

  1. Skålla och skala tomaterna och peta ur kärnorna (om du vill, marmeladen blir matigare då).

  2. Skär tomaterna i bitar och lägg dem i en stor gryta tillsammans med socker och ev kryddor.

  3. Låt småkoka under omrörning i 30-45 min. Mosa bitarna lite, gärna med en potatisstöt.

  4. Gör marmeladtest: Lägg en sked marmelad på ett tefat och sätt in i kylen i fem minuter. Dra sedan med en sked genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte flyter ihop igen är den klar. Annars får du koka lite till och göra ett nytt test.

  5. Häll upp på väl rengjorda och varma burkar. Förvara i kylen.

Så här skållar du tomater:

  1. Koka upp en kastrull med vatten.

  2. Skär ett litet kryss i botten på varje tomat och lägg dem i vattnet.

  3. När skalet börjar krulla upp sig, ta upp dem ur vattnet och lägg dem i en skål kallt vatten.

  4. Dra av skalet från tomaterna.

På andra språk

Diskussion om artikeln