Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polistillslag mot IBU:s kontor – hårda ord mot arbetet: "Ville inte utreda extrema ryska blodvärden"

Från 2018
Uppdaterad 11.04.2018 19:08.
Skidskyttarna i elden igen.
Bild: EPA/MarcMueller/AllOverPress

Det internationella skidskytteförbundet IBU:s huvudkontor har utsatts för en polisrazzia. Dopning uppges vara orsaken till tillslaget och den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov pekar ut IBU. ”Ryssland och IBU har en komplott som går långt tillbaka”, säger han till NRK.

Österrikisk polis slog till mot det internationella skidskytteförbundets huvudkontor i Salzburg i går. Det bekräftas från IBU:s håll i en officiell kommentar på förbundets webbplats.

Den svenske IBU-viceordföranden Olle Dahlin säger till Radiosporten att man kommer att hålla ett extrainsatt styrelsemöte i dag. Enligt många uppgifter pekar det mot att razzian har kopplingar till en dopningsutredning.

– Det är helt klart en allvarlig situation. Under min tid har inget liknande hänt, säger Dahlin.

Enligt NRK ska även polisrazzior ha utförts i Norge. En polisutredning pågår mot IBU:s generalsekreterare Nicole Resch och ordförande Anders Besseberg från Norge.

Den internationella antidopningsbyrån Wada bekräftar till NRK att det rör sig om frågor kopplat till dopning.

IBU ska ha samarbetat med Ryssland

IBU har under det senaste året kritiserats i dopningsfrågor och många åkare var kritiska mot beslutet att arrangera vinterns världscupfinal i ryska Tiumen. En del bojkottade till och med tävlingarna.

– Det behövs nytt ledarskap inom IBU, nytt folk på ledande positioner, för att få till den ändring som behövs. Det är klart att förtroendet är kraftigt försvagat efter det här, säger svensken Sebastian Samuelsson till SVT.

Samtidigt som polisrazzian publicerar NRK också en intervju med Grigorij Rodtjenkov, som har blivit världskänd som den ryske visselblåsaren.

Grigorij Rodtjenkov.
Bildtext Grigorij Rodtjenkov.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Han var chef för den ryska antidopningsbyrån runt hemma-OS i Sotji 2014, där den ryska dopningen var utbredd.

Nu berättar Rodtjenkov om att IBU och de ryska antidopningsmyndigheterna har samarbetat gällande ryska skidskyttars dopningsprover. IBU ska ha varnat Ryssland om misstänkta prov i stället för att utreda saken.

– I skidskytte har systemet med blodpass manipulerats och saboterats, säger Rodtjenkov.

"Blev ännu värre efter Sotji"

När de misstänkta proverna landade på ryska bord skedde ingenting. Det här handlar om tiden runt OS i Sotji.

– Ryssland fick känslig information från IBU. IBU ville inte gå på djupet och undersöka de ryska idrottarnas extremt onormala värden.

– Situationen blev ännu värre efter Sotji. För att inte få någon skuld tog IBU med sig ”smutsiga” blodpass från ryssar till den ryska antidopningsbyrån för att de skulle gömma dem och så blev det.

Blodpassen har införts för att över tid följa med idrottares blodvärden och den vägen se om det dyker upp extrema värden som kan tyda på dopning. Om just sådana värden finns ska en utredning ske.

Vill ta bort grenförbundens ansvar

IBU:s ordförande Anders Besseberg, som har suttit på posten sedan 1990-talet, avfärdar Rodtjenkovs uppgifter – i samma vevor som huvudkontoret i Österrike genomsöks av polis och norrmannen själv är under utredning.

Anders Besseberg.
Bildtext Anders Besseberg.
Bild: imago/Pressefoto Baumann/ All Over Press

Enligt Rodtjenkov bär både Ryssland och IBU en stor del i det som har skett.

– Ryssland och IBU har en komplott som går långt tillbaka. Jag kan inte ge specifika detaljer.

Rodtjenkov säger till NRK att han vill belysa den här punkten för att visa hur ansvaret ligger på de enskilda grenförbunden. Han är kritisk till att de får vara med och hämta in blodpassen.

– Att ta blodpassen ur händerna på de internationella grenförbunden borde vara första prioritet. Med de som översta instans kan man manipulera data.

NRK har också pratat med Antidoping Norge. De ger Rodtjenkov rätt på punkten att opartiska organisationer borde bära ansvaret med internationella antidopningsbyrån Wada i spetsen.

– Idrotten själv ska inte blanda sig i testandet och utredningar, säger Antidoping Norges Anders Solheim.

Diskussion om artikeln