Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Interiör från en utställning i konstcentret Antares. Ett band bestående av stora träpärlor hänger från taket.

"Stämningen i Sippola är egenartad och munter" – i Sippola förvandlades det gamla funkismejeriet till konstcentret Antares

Konstcentret Antares är inhyst i ett gammalt ostmejeri i byn Sippola i Kouvola. Stämningen och lugnet i den här gamla kulturbyn tjusar både konstnären med ateljé i mejeriets gamla mjölkrum och den kantelespelande gästen från Hong Kong.

Från 2018

Dekoration

Konstcentret Antares

  • Konstcentret Antares fungerar i ett ostmejeri som grundats på 1950-talet i byn Sippola i Kouvula

  • Konstcentret inhyser både utställningsutrymmen, arbetsrum och bostäder för konstnärer

  • Centret presenterar såväl inhemsk som utländsk nutidskonst

  • I centret ordnas olika kurser och evenemang inom varierande konstgenrer

Ilmakuva Taidekeskus Antareksesta eli vanhasta juustomeijeristä, harmaa betonirakennus maalaismaisemassa.
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Ibland är mitten av ingenting på lämpligt avstånd från allting, funderar invånarna och konstnärerna i Konstcentret Antares. Sippola känns inte så avlägset, då både Kouvola, Kotka och huvudstadsregionen alla ligger inom lämpligt köravstånd.

Konstcentret grundades av skulptören Tiiu Anttinen tillsammans med Pasi Rantala år 2012.

I Sippola förvandlades det gamla funkismejeriet till konstcentret Antares.

En utställning för nutidskonst, konserter och andra evenemang ordnas på Antares om somrarna.

I centret kan man möta konstnärer i arbete. En sommardag som denna kan man till exempel springa på en gäst från Hongkong i färd att öva sig på att spela kantele.

Sisäkuva nykytaidenäyttelystä, puusta tehtyjä veistoksia taidekeskus Antareksessa
Bildtext Det gamla mejeriet har 2000 kvadratmeter utställningsutrymmen och arbetsrum.
Bild: Yle / Rasmus Tåg
Kyltti jossa teksti Taidekeskus Antares, taustalla taidekeskuksen rakennus.
Bildtext Som motvikt till en vandring genom galleriet kan man hålla till på den stora gården, som verkar väldigt lockande för barn att springa runt på.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi
Punatiilinen holvikaari Taidekeskus Antareksen pihalla Sippolassa.
Bildtext Kom vi till Toscana? Bakom funkismejeriet överraskas vi av rödtegelruiner och -valv, och stämningen ändras.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

Ett av de bästa sätten att lära känna ett annat lands kultur är att lära sig spela ett traditionellt instrument, tycker jag.

Carol Chan

Gästkonstnär Carol Chan studerar kantele: Efter bullret och folkmassorna i Hongkong älskar jag lugnet i Sippola

Nainen hymyilee lähikuvassa, taustalla tiiliseinää
Bild: Yle / Rasmus Tåg

– Ett av de bästa sätten att lära känna ett annat lands kultur att lära sig spela ett traditionellt instrument, enligt mig.

Vi möter Carol Chan från Hongkong i konstcentret i augusti 2017. Hon har tillbringat sommaren som inneboende i Antares konstnärsresidens och lärt sig spela kantele. Folkmusikern Minna Raskinen har varit hennes lärare.

Chan bekantade sig med det uråldriga finländska instrumentet på ett modernt sätt, det vill säga genom videotjänsten YouTube:

Jag kollade på kantelevideor och blev kär i soundet!

Intresset för kantelevideor förklaras av att Chan besökt Finland två gånger tidigare. Hon hade börjat bekanta sig med finländsk kultur och ville återvända. Hon fick veta om en folkmusikkurs på Antares precis i rättan tid.

– Jag ansökte om en plats på kursen, men frågade om jag kunde stanna lite längre, så jag skulle ha en chans att lära mig spela på riktigt.

Chan verkar exceptionellt motiverad och koncentrerad på sina studier: hon stannar i Antares över sommaren, i två och en halv månader. Efter en och en halv månad ljuder den femtonsträngade kantelen – hennes egen – redan vackert, och Raskinen berömmer sin elevs framsteg.

Kaksi naista istuu ulkona tuoleilla kanteleet sylissä, taustalla tiilimuuri
Bildtext – I Hongkong undersöker man noterna först och spelar sedan rätt långt enligt dem, berättar Carol Chan om vad hon noterat för skillnader mellan sitt hemland och Finland. Här är det vanligare att lyssna hur de andra spelar och sedan haka på, här är man mer kreativ och improviserar mer.
Bild: Yle / Rasmus Tåg
Nainen soittaa puisista putkista rakennettua suu-urkusoitinta
Bildtext Den snabba utvecklingen förklaras delvis av det faktum att Chan är musiklärare till utbildningen och är specialiserad på traditionella kinesiska instrument. Mellan snacket visar hon hur man spelar det traditionella blåsinstrumentet sheng.
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Konstcentret ligger mitt bland sädesfält och sjöar. Blir det inte tråkigt för en ung storstadsbo här i en liten by i sydöstra Finland? Chan är ändå en av de resenärer som attraheras av lugnet och det egna utrymmet i Sippola och Finland.

– I Hongkong är det mycket människor överallt och bullrigt; här är det så lugnt och vackert. Varje dag tar jag en lång promenad.

Chan planerar redan att återvända till Finland igen. Men hon har också planer för Hongkong:

– Jag hoppas kunna undervisa kantele i Hongkong.

Det är ett slags cirkel som sluts: Efter sitt Finlandsbesök har Chan startat en YouTube-kanal där hon – naturligtvis – laddar upp egna kantelevideor.

Konstnären Mikko Sakala: Det mjuka ljusets beröring är unikt

Taidemaalari Mikko Sakala ateljeessaan Taidekeskus Antareksessa Sippolassa maalipurkkien äärellä, taustalla hänen sini-puna-sävyinen teoksensa.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

Konstnären Mikko Sakala berömmer lugnet och tystnaden i konstcentret.

– Det tar några dagar, sen börjar man märka olika nyanser. Det är skillnaden till staden: här blir ögat känsligt för små nyansskillnader, både för ljud och färger.

Rivissä maalituubeja, tahraisia käytöstä, vihreää, violettia, keltaista väriä.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

I Antares finns det å andra sidan kolleger som kan hjälpa till, exempelvis med att flytta på stora verk. Olika residensgäster bjuder på omväxling i vardagen. Förutom arbetsförhållandena lovordar Sakala också utställningsutrymmena på nedre våningen.

– Det är rätt sällsynt med stora utrymmen med plats för tre meter höga målningar. Men för målaren är det speciellt ljuset som är betydelsefullt. Det växlande naturljuset, ljusets mjuka beröring, det är unikt både vad gäller omgivningen och det här galleriet.

Min kärlek till varenda tegelsten är början till allt.

Pasi Rantala

Seriekonstnären Pasi Rantala: Min kärlek till varenda tegelsten är början till allt

Sarjakuvapiirtäjä ja taiteilija Pasi Rantala kuvattuna punatiilisen holvikaaren alla taidekeskus Antareksessa Sippolassa.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

Förr drev Pasi Rantala ett företag i rivningsbranschen. Nu bygger och renoverar han det konstcenter han grundade i ett gammalt mejeri tillsammans med sin fru, skulptören Tiiu Anttinen. Det innebär att han murar valv, till exempel.

– Min kärlek till varenda tegelsten är början till allt. Här får man ta i lite här och där.

Ursprungligen grundade Anttinen och Rantala Antares år 2010 i Ruokolahti. Ett par år senare flyttade de centret till Sippola.

Det gamla mejeriet fångade deras uppmärksamhet tack vare arkitekturen, de öppna utrymmena och läget.

– Sippola är ju ett fantastiskt kungarike. Det här är ett riktigt konstnärernas center. Få är födda här, man kommer hit från olika ställen.

– Något är det som lockar med den här platsen.

Konstnären Antti Halonens ateljé är ett gammalt mjölkrum

Taiteilija Antti Halonen käyttämässä litografiaprässiä, vääntää kampea.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

Konstnären Antti Halonen vrider i veven och tillverkar ett utkast av en stenlitografi.

– I förrgår såg jag en flock på 25 korpar. Nu har jag som mål att avbilda alla 25 korpar.

Kivilevyssä kaiverrettu musta korppi
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Halonen flyttar enkelt på stenplattorna som väger 50 kilo var. Mejeriet är byggt på 1950-talet, men i den här ateljén sträcker sig historien längre bak än så:

– De här stenarna är från juratiden, de är 175 miljoner år gammal kalksten.

Den tyska litografipressen är med andra ord en rätt modern uppfinning: den är från 1800-talet. Det stadiga praktexemplaret väger ett ton. I Antares fick pressen plats utan problem, och utrymmet lämpar sig annars också för de olika arbetsskedena, alltså vattnandet av stenplattorna och slipandet.

– Utrymmet vi befinner oss i är ett gammalt mjölkrum, här rengjorde man mjölkdunkar. Man behöver inte vara rädd för att spilla vatten på golvet.

Visst är det här ett rätt spännande ställe.

Minna Raskinen

Folkmusikern Minna Raskinen: Stämningen i Sippola är egenartad och munter

Kansanmuusikko Minna Raskinen kuvattuna Taidekeskus Antareksessa Sippolassa.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

– Visst är det här ett rätt spännande ställe, beskriver Minna Raskinen omgivningen kring sitt hem.

Så sant! Rätt få kan stiga ut från dörren och hamna rätt i ett konstcenter i ett gammalt mejeri, omgärdat av rödtegelruiner och -valv.

Raskinen är den första varaktiga hyresgästen i Antares, hon flyttade in år 2015. Hon var länskonstnär och bodde i centrala Kouvola när hon hörde av ägarparet Tiiu Anttinen och Pasi Rantala att man höll på att renovera lägenheter i Antares.

Raskinen hade besökt konstcentret och blivit förtjust i miljön, och anmälde omedelbart intresse för att flytta in.

Den nuvarande lägenheten på gavelsidan av konstcentret är en rymlig tvårummare i 1950-talsstil. I det separata arbetsrummet finns det gott om plats för de många kantelerna, som är folkmusiker Raskinens huvudsakliga instrument.

– Det är få av oss som bor här året runt. Om somrarna är det mer liv och rörelse och ibland är det utländska gäster i residenset, ibland inhemska. Vill man vara social kan man vara det, men önskar man lugn och ro får man vara för sig själv.

Liksom de övriga konstnärerna prisar också Raskinen konstcentrets rofylldhet och möjligheten att koncentrera sig på det konstnärliga arbetet. Hon ser Antares som en fortsättning på byn Sippolas långa tradition i kulturellt och internationellt utbyte av tankar.

– Andan i Sippola tycker jag är rätt egenartad och munter.

Alakulmasta kuvattu kuva punatiilisestä holvikaaresta, taustalla vaalea rakennus
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Textilkonstnär Sanna Majander: Det är härligt att sitta med en kopp kaffe i konstcentrets kafé och utbyta tankar

Sanna Majander, Taidekeskus Antares, Sippola, Kouvola, kasvokuva
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

– Humorn här i Sippola är kanske lite sarkastisk eller åt det svarta hållet, lite svårförståelig, skrattar Sanna Majander. Men då man hajar, är det hjärtliga, ljuvliga och gästvänliga människor som ger sig till känna!

Förutom Antares rekommenderar Majander att bekanta sig med det omgärdande Sippola och att ta en promenad längs byvägen. I den lilla byn finns exempelvis en kyrka byggd i nygotisk stil, och en bar som tagit över efter den forna mödrarådgivningen.

Som textil- och miljökonstnär gillar Majander den lilla men vitala arbetsgemenskapen i Antares.

– Här har jag fått goda vänner och underbara arbetsförhållanden för det jag vill syssla med. Det är ljuvligt att ta en kopp kaffe i konstcentrets kafé och utbyta tankar.

Grafikdekoration

Ögonblicksbilder från Antares på Instagram:

Dekoration

Den lilla byn Sippola i Kouvola är fullt med färggrann historia och konst. I byn finns konstcentret Antares i det gamla funkismejeriet, en enorm koloss där internationell och aktuell nutidskonst får plats. Här finns Ugrin paikka, ett litet kulturcenter för finsk-ugrisk kultur, och Sippolan hovi, vars historia rymmer släkterna von Daegns och Creutz olika vändningar. Byns möjligtvis underligaste sevärdhet är släkten von Daehns gravkapell där kapten Alexander von Daehn vilar tillsammans med sin godsförvaltare. Och baren - den ack så viktiga, sammanhållande länken och mötesplatsen: den finns där mödrarådgivningen fanns i tiderna.

Publiktips till Egenland

Översättning: Eva Pursiainen

Konstcentret Antares och Ugrin paikka, Sippola - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln