Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sex och umgänge diskuteras under fair sex-workshoppar i skolor

Från 2018
Isa Mårtenson i lustgården tillsammans med Jonas Englund
Bildtext Arkivbild
Bild: X3M

På torsdag den 12 april ordnas en föreläsning om modellen fair sex i Novias lokaler i Åbo.

Liselott Lindén säger att många ungdomar är väldigt tacksamma över workshoppen där man diskuterar och debatterar de sociala aspekterna av sex och samlevnad.

Fair Sex är en verksamhet som grundats av Ålands fredsinstitut med målsättningen att förebygga sexuellt våld och främja positiva sexuella upplevelser bland unga.

Sedan 2014 har Luckans ungdomsverksamhet, ungdomsakademin, också ordnat workshoppar i skolor med ungdomar på andra stadiet, det vill säga 13- till 15-åringar.

Behovet är stort

- Det verkar finnas ett behov för den här verksamheten. Skolorna lär ju också ut en del, till exempel den biologiska biten och preventivmedel. Vi fokuserar mer på de sociala delarna av förhållanden och sex, säger Lindén.

Ungdomarnas respons har varit positiv och många uppskattar att man diskuterar saker just i grupp. Då får de insyn i hur andra tänker och har en chans att diskutera frågor som annars kan vara svåra för eleverna att ta upp.

- Vi är tydliga med att det inte är några personliga frågor, utan vi håller diskussionen allmän genom att bland annat använda oss av berättelser eller påståenden som man får ta ställning till.

Många skolämnen passar ihop med fair sex

Man samarbetar ofta med skolorna så att de plockar in workshoppar som en del av kurserna. Det går enligt Lindén att kombinera med många olika ämnen, bland annat religion, filosofi och hälsokunskap.

- Vi brukar också lyfta upp porr och medier generellt. Vi ställer fram påståenden som att det är bra att det talas om sex i medier.

Sukupuolen moninaisuuden symbolimerkkejä.
Bild: Unsplash / Yle, Mathias Heinänen

Något som ofta diskuteras när det gäller just medier är att även om man vet att sexskildringarna i till exempel en serie är fiktion så påverkar det ändå mångas syn på sex. Det kan bero på att det finns så få andra sätt att höra och tala om vad sex är.

- Många tycker att det är bra att sex lyfts upp som något självklart och naturligt. Men om sexet blir förvrängt eller känns överdrivet på något sätt så är det bra att man kan få saklig information från många olika hemsidor och radioprogram också.

Diskussion om artikeln