Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dags att komplettera skattedeklarationen – så här utnyttjar du hushållsavdraget

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 12:26.
Städaren  Bayron Boloyi dammsuger soffan ett privat hem i Helsingfors i mars 2018.
Bildtext Städaren Bayron Boloyi dammsuger i ett hem i Helsingfors i mars 2018.
Bild: Lehtikuva

De förhandsifyllda skattedeklarationerna delas ut till alla hem inom april månad. Rättelserna ska vara gjorda antingen senast 8 maj eller 15 maj.

Det gäller att kontrollera uppgifterna i den förhandsifyllda deklarationen, att rätta till fel och att göra olika typer av avdrag.

För många är det fortfarande oklart exakt vad som berättigar till hushållsavdrag. Johnny Örnberg, jurist vid skattebetalarnas centralförbund, får svara på en hel del frågor om hushållsavdraget året runt.

- Folk ringer och frågar om olika slags arbeten berättigar till avdrag, säger Örnberg.

En del vill utnyttja avdraget genast och sänker sin skatteprocent, andra väntar och tar ut avdraget som skatteåterbäring.

Hushållsavdraget gäller bara utfört arbete

Det går att få hushållsavdrag för renoveringar i hemmet eller på sommarstugan, för hushållsarbete såsom städning och för vård och omsorg.

Avdraget gäller det man har betalat för utfört arbete, inte för köp av material.

Om man till exempel har anställt något för att klippa gräsmattan kan man ansöka om hushållsavdrag för jobbet, inte för det man betalade för gräsklipparen.

Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare.
Bildtext Det går att dra av för gräsklippning.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det går att dra av hälften av summan i beskattningen. Maximisumman som betalas ut är 2400 euro. Självrisken är hundra euro.

Om man har betalat ett företag 5000 euro för ett jobb är självrisken 100 euro och då får man tillbaka maximibeloppet på 2400 euro.

Företaget som gör jobbet ska vara registrerat

Villkoret för att få hushållsavdrag för utfört arbete är att det företag man har anlitat är förskottsuppbördsregistrerat. Skatteförvaltningen har en lista över de registrerade bolagen.

Johnny Örnberg från Skattebetalarnas centralförbund säger att folk i dag vet om att man ska kontrollera att ett företag är registrerat innan de anlitar det.

- Över lag tycker jag att folk nog känner till det här ganska bra, säger Örnberg.

Skatteförvaltningen har också en exakt lista på vilken typ av arbeten man får avdrag för.

Det går till exempel inte att få hushållsavdrag för sotning, stämning av ett piano eller städning av ett akvarium, men nog för installation av en tv-apparat, krattning eller montering av nya möbler.

Kilpikonna akvaariossa.
Bildtext Det går inte att få hushållsavdrag för städning av ett akvarium.
Bild: Kari Ahotupa / Yle

Bostadsbolagets renoveringar duger inte

Folk är i allmänhet medvetna om att det går att ansöka om hushållsavdrag för renovering av den egna lägenheten, huset eller fritidsbostaden. Det säger Johnny Örnberg från Skattebetalarnas centralförbund.

Man vet också att hushållsavdraget fås för vård i hemmet till exempel av äldre och barn.

Brandbackens servicecenter
Bildtext Det går att få avdrag för vård av äldre hemma.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Det som däremot alla inte känner till är att man inte får avdrag för arbeten som hör till ett husbolag.

- Med jämna mellanrum kommer det fram att det har varit någon form av renovering i ett bostadsaktiebolag och även om man kommer överens om att varje bostadsägare betalar sin andel direkt kan de inte få hushållsavdrag. Det förorsakar alltid diskussioner, säger Örnberg.

De förhandsifyllda skattedeklarationerna postas stegvis. Posten skulle översvämmas av brev om alla deklarationer skulle postas samtidigt.

Skatteförslaget ska vara framme hos privatpersoner senast 27 april. Den sista dagen att göra ändringar i skattedeklarationen är antingen den 8 eller den 15 maj.

Diskussion om artikeln