Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpät straffade HIFK:s misstag – har matchboll efter seger i förlängningen

Från 2018
Jani Hakanpää, Kärpät.
Bildtext Jani Hakanpää gjorde ett av Kärpäts mål.
Bild: All Over Press

Lennart Petrell blev HIFK:s syndabock i den femte semifinalmatchen mot Kärpät. Lagkaptenen tappade pucken ödesdigert i förlängningen och fick se Mikael Ruohomaa ge Kärpät chansen att sätta punkt för HIFK:s gulddrömmar i morgon.

Efter fyra raka segrar mot TPS väntar Tappara på sitt finalmotstånd i hockeyslutspelet. Just nu är det Kärpät som har övertaget i semifinalserien mot HIFK.

Mikael Ruohomaa blev segerskytt i förlängningen när Kärpät tog sin tredje triumf i kväll med siffrorna 2–1. Grundserievinnaren har chansen att punktera serien i morgon och ta sig till final efter en paus på tre år.

Man tog sig till det här matchbollsläget efter en riktigt spännande drabbning i Uleåborg, där åskådarna än en gång svek i slutspelet. Publiksiffran var blygsamma 5049 åskådare.

Hakanpää fick grönt ljus

Om den här serien behövde mer bränsle på brasan, såg Jani Hakanpää och Juha-Pekka Haataja till att elda på rejält i Raksila.

I måndagens möte i Helsingfors tacklade Hakanpää HIFK:s Juha-Pekka Haataja och Helsingforslaget lämnade in en protest till disciplinnämnden.

HIFK ville ha en avstängning på Hakanpää för en tackling mot huvudet, men ligan skakade på huvudet och gav Kärpätbacken grönt ljus att spela i kväll.

Kevin Lankinen, HIFK.
Bildtext Kevin Lankinen tvingades till slut kapitulera.
Bild: All Over Press

Hakanpää tackade och öppnade målskyttet i den andra perioden. Miro Heiskanens rensning hamnade rakt i gapet på Hakanpää och han skickade in pucken i nättaket bakom Kevin Lankinen.

Brände fem mot tre-läge

Svaret från Haatajas håll dröjde inte. Tidigt i den tredje perioden kvitterade HIFK-anfallaren både matchen i matchen och hela drabbningen. Kärpäts målvakt Veini Vehviläinen såg ingenting när Haatajas bössa talade.

– Jag sköt i rätt läge. Killarna gjorde ett bra jobb framför målet, säger Haataja till Ruutu+.

Några minuter senare fick HIFK också ett jätteläge att avgöra. Gästerna fick 1.39 på sig i spel fem mot tre, men Kärpät redde ut den situationen.

Trots lägen åt båda håll höll Vehviläinen och Lankinen tätt. Ett liknande böljande spel fortsatte när matchen gick in i förlängningsläge.

I slutet av den första förlängningsperioden kom avgörandet. Lennart Petrell tappade pucken i mittzonen och då slog Mikael Ruohomaa till. Lankinen hade ingen chans att rädda HIFK – och nu står Helsingforslaget med ryggen mot väggen.

I morgon kväll måste det bli en hemmaseger för inte gulddrömmarna ska försvinna. I de två första semifinalmötena i Helsingfors har det blivit en seger var.

Resultat:

Kärpät–HIFK 2–1 e. förl. (0–0, 1–0, 0–1, 1–0)
28.41 1–0 Jani Hakanpää (Charles Bertrand, Miska Humaloja)
43.00 1–1 Juha-Pekka Haataja (Jarkko Malinen)
77.32 2–1 Mikael Ruohomaa

Kärpät leder med 3–2 i matcher.

Diskussion om artikeln