Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Positivt tecken bland alla bakslag för Lejonen – höll nollan och slog Lettland

Från 2018
Lejonen jublar efter mål.
Bildtext Sami Sandell satte ett mål och spelade fram till ett.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Lejonen fortsätter att ladda upp inför VM. Mitt bland alla negativa besked blev det en seger. Lettland fick aldrig hål på Finland och åkte på stryk.

Lejonens start på uppladdningen inför hockey-VM i maj har inte börjat speciellt muntert. Förra veckan hade landslaget problem mot Vitryssland i två hemmalandskamper, men mer än något annat har alla nej tack gett veck i pannan hos förbundskaptenen Lauri Marjamäki.

Aleksander Barkov, Rasmus Ristolainen, Esa Lindell, Oskar Osala och Mikko Koskinen är bara några av spelarna som inte ställer upp. I dag adderades Teemu Hartikainen till den listan.

KHL-anfallaren säger i en intervju på KalPas webbplats att han har små skadeproblem och ska slicka såren efter en lång säsong.

Öppnade målskyttet i andra

Samtidigt som Marjamäki får inventera alla möjliga spelaralternativ inför resan till Danmark, tog den nuvarande lägertruppen åtminstone en seger i kväll.

Lejonen spelar en dubbellandskamp mot Lettland på bortais under den här veckan och i dag blev det en rättvis 3–0-seger.

Efter en mållös första period fick Lejonen utdelning två gånger om i den andra. Med 26.05 på klockan resulterade ett Jokeritsamarbete. Marko Anttila gjorde en stark insats i förspelet och Mika Niemi rakade in returen från den lettiske målvakten.

Fem minuter senare resulterade ett samspel mellan två Ilves-spelare. Sami Sandell hittade Eemeli Suomi med en sidledspassning och Suomi tryckte in 2–0.

Nolla för Kilpeläinen

I den tredje perioden bytte Tammerforsduon roller. Suomi noterades för framspelningen och Sandell skickade in 3–0 med ett precist skott bakom Uldis Calpa.

Slutminuterna handlade om att hålla nollan och det lyckades Finland med. Eero Kilpeläinen räddade de lettiska försöken och höll nollan i Riga.

Lejonen spelar den andra matchen mot Lettland i morgon. Efter det väntar ännu två EHT-turneringar i april innan laget reser till Danmark och de sista förberedelserna inför VM-premiären mot Sydkorea den 5 maj.

Resultat:

Lettland–Finland 0–3 (0–0, 0–2, 0–1)
26.05 0–1 Mika Niemi (Marko Anttila)
31.00 0–2 Eemeli Suomi (Juuso Ikonen, Sami Sandell)
49.20 0–3 Sami Sandell (Eemeli Suomi)

Finlands uppställning:

Förstafemman:
Pekka Jormakka–Sakari Manninen–Olli Palola
Joonas Lehtivuori–Kristian Näkyvä

Andrafemman:
Veli-Matti Savinainen–Antti Suomela–Juuso Puustinen
Tommi Kivistö–Juuso Riikola

Tredjefemman:
Eemeli Suomi–Sami Sandell–Juuso Ikonen
Casimir Jürgens–Juuso Vainio

Fjärdefemman:
Kasper Björkqvist–Mika Niemi–Marko Anttila
Urho Vaakanainen

Trettonde anfallare:
Jere Sallinen

Målvakt:
Eero Kilpeläinen (Emil Larmi)

Diskussion om artikeln