Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska damligan i ishockey överväger begränsningar på utländska spelare: "Är inte bra för Sveriges spelarutveckling"

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 09:25.
Riikka Välilä, OS 2018.
Bildtext Riikka Välilä är en av många importer i SDHL i Sverige.
Bild: Yle/Anki Karhu

Flera finländska landslagsspelare gör succé i den svenska damligan i ishockey, men förutsättningarna kan försvåras om det svenska hockeyförbundets ordförande får sin vilja igenom. Vi har Europas bästa liga, men över tid är antalet importer inte bra för Sveriges spelarutveckling, säger Anders Larsson till SVT Sport.

I Luleå blev fem finländska spelare svenska mästare under våren och i HV71 verkade också en trio finska landslagsspelare under säsongen.

Totalt spelar elva finska spelare i den svenska ligan. Utöver östimporterna finns också spelare från Frankrike, Storbritannien, Norge, Danmark, Kanada, Italien, USA, Schweiz, Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien, Lettland och Spanien representerade i SDHL.

När Yle Sportens Chriso Vuojärvi besökte Jönköping under upptakten till vinter-OS hyllade den blåvita veteranen Riikka Välilä ligan i Sverige.

– Det är mycket bättre här än i Finland. Klubbarna sköter det sportsliga bra, liksom träningstiderna och allt runt omkring. Dessutom får man ofta lite lön eller ett jobb som klubbarna ordnar, säger Riikka Välilä.

Hon ansåg då att utvecklingen delvis berodde på att man i Sverige är snäppet före Finland i jämställdhetsfrågor.

– Klubbarna har börjat inse att det är bra att ta med tjejer och damer i verksamheten om man vill att klubben och grenen ska växa. Vi talar trots allt om halva befolkningen. Om vi får det tänket till Finland så tror jag att det börjar hända saker, sade Välilä förra hösten.

Larsson: "Kanske införa någon slags begränsning"

Inför nästa säsong kan det däremot bli svårare för finska landslagsspelare att hävda sig i SDHL.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson skrev en kritisk krönika på förbundets hemsida förra veckan och vidareutvecklar sina tankar för SVT Sport.

– Vi har Europas bästa liga, men över tid är antalet importer inte bra för Sveriges spelarutveckling. För att hantera det måste vi bli ännu bättre på att utveckla egna spelare, och kanske införa någon slags begränsning. En arbetsgrupp ska titta närmare på det, säger Larsson till SVT Sport.

Larsson berättar också att en arbetsgrupp för tillfället funderar på lösningar som på längre sikt skall förbättra Sveriges möjligheter att utveckla spelare.

Eventuella ändringar i reglementet för DSHL-säsongen kan dyka upp i maj när tävlingsbestämmelserna för nästa säsong skall spikas.

Finländare i SDHL (enligt förbundets hemsida):

  • Luleå (5): Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Christa Alanko, Michelle Karvinen, Noora Tulus
  • HV71 (3): Riikka Välilä, Sanni Hakala, Rosa Lindstedt
  • SDE Hockey (1): Helmi Teivaala
  • Djurgården (1): Lisa Mattson
  • Brynäs (1): Helen Puputti

Kolla in alla trupper och deras komposition här.

Diskussion om artikeln