Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De svenska morgonnyheterna på tv upphör i sommar

Från 2018
Uppdaterad 15.04.2018 11:29.
Yle-tornet i Böle.
Bild: Veronica Aspelin / Yle

Tv-nyheterna på svenska som del av Aamu-tv i Yle TV1 kommer att upphöra från och med den 4 juni. Det handlar om en omfördelning av resurserna, där Svenska Yle medvetet går in för att prioritera nyheter i radio och webb på morgnarna.

- Resurserna räcker helt enkelt inte till för att göra allt och därför koncentrerar vi morgonens nyhetsbevakning till radio och webb. Våra publikundersökningar visar att den stora finlandssvenska publiken finns på radio på morgnarna, och vi vill sätta våra resurser på att erbjuda ett rikt innehåll i radio på morgonen, säger Svenska Yles chef för medier och utgivning, Johanna Törn-Mangs.

Tv-nyheter på kvällen

Kvällens nyhetssändningar på tv är fortfarande viktiga för den finlandssvenska publiken. Yle Nyheter TV-nytt klockan 17.55 och 19.30 finns som förut i tablån varje dag och samlar en stor finlandssvensk publik.

- Det är glädjande att märka att TV-nytt behåller sin starka ställning år efter år, säger Törn-Mangs.

Nyhetsbevakningen på webben, svenska.yle.fi, pågår från tidigt på morgonen till sent på kvällen, med kontinuerlig uppdatering.

Nya tvåspråkiga satsningar

Den svenskspråkiga nyhetssändningen i Aamu-tv fungerade tidigt som ett fönster mot den finskspråkiga publiken. I dag görs ändå många andra tvåspråkiga satsningar inom Yle. Den tvåspråkiga serien Egenland hade nyligen premiär på Yle Teema & Fem. Från årsskiftet sänds Strömsö också på Yle TV1. Den största tvåspråkiga satsningen lanserades i fjol, då Yle sände självständighetsbalen som en gemensam tvåspråkig sändning på Yle TV1.

- Vi fick mycket positiv respons på den tvåspråkiga sändningen från självständighetsbalen i fjol. Programmet sågs som mest av 2,8 miljoner finländare. Ett bättre fönster mot det finska än detta får man leta efter, programmet är det mest populära tv-programmet i Finland. Det är en satsning som vi vill fortsätta med, säger Törn-Mangs.

Yle har också ökat textningen till svenska. Sedan december 2017 är alla program på Yle Teema & Fem från klockan 17.25 till åtminstone klockan 22 tillgängliga på svenska.

Diskussion om artikeln