Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Då båda föräldrarna pendlar: ”Vårt livspussel är svårt att rucka och planeras veckor i förväg”

Från 2018
Uppdaterad 13.04.2018 10:58.
en man sitter i bussen
Bildtext Elva timmar går det åt från att Matias Andersson lämnar sin lägenhet och är tillbaka hem igen.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Både Matias och Belinda Andersson pendlar från Borgå till Helsingfors. För att paret ska få livspusslet att gå ihop krävs det noggrann planering och organisering.

Klockan är kvart över sex på morgonen då Belinda Andersson lite sömndrucken stiger ut från ytterdörren. Hon ginar över parkeringsplatsen och väljer den kortaste sträckan när hon går till busshållplatsen.

Den här dagen är det Belindas tur att hämta sonen Hugo från dagmamman på eftermiddagen. Därför är det hon som åker till jobbet först.

Belinda Andersson står på busshållplatsen och väntar på bussen. Bussen kommer.
Bildtext Det är buss 848 som gäller och Belinda Andersson hoppar på i Estbacka.
Bild: Yle

- Vi brukar planera tre till fyra veckor på förhand vem som för Hugo till dagmamman och vem som hämtar honom. Vi funderar också på vilken dag jag kan jobba på distans.

Paret Andersson har ett schema i telefonen som båda kommer åt.

Lite före åtta på morgonen är det pappa Matias och sonen Hugos tur att åka iväg. De hoppar in i bilen för att smidigast komma till dagmamman.

Då Hugo är på plats hos dagmamman åker Matias iväg till anslutningsparkeringen i Drägsby där han parkerar bilen.

- Det är ett pussel. Inte har man hemskt mycket tid och utrymme att ändra på planer när de har slagits fast.

bild på en pappa och ett barn
Bildtext Den ena föräldern för och den andra hämtar - allt för att Hugo inte ska behöva vara så länge hos dagmamman.
Bild: Sandra Crawford/Yle

En viktig pusselbit är anslutningsparkeringen

På eftermiddagen är det ombytta roller – eftersom Belinda åkte först hemifrån är det också hon som kommer först hem.

Klockan 16.22 stiger hon av bussen i Drägsby och hoppar in i bilen som stått parkerad på anslutningsparkeringen.

Parkeringsplatsen har blivit en slags knutpunkt i familjens liv.

- Den gör vårt liv ganska mycket lättare. Jag sparar åtminstone tio minuter på morgonen då jag kan köra åt rätt håll och inte behöver komma hem tillbaka, berättar Matias.

bild på två män
Bildtext Matias Andersson hoppar på bussen i Drägsby.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Trots den tid som går åt till att planera vardagen och de elva timmar långa dagarna som de tillbringar i bussen och på jobb skulle de inte göra något annorlunda.

- Jag tycker det fungerar bra och det är smidigt att pendla, åtminstone mellan Borgå och Helsingfors. Det är klart att det tar tid men när man väl är inne i sina rutiner så känns det inte så tungt. Det är främst kolleger som säger att du har så långa dagar, men det känns inte så för mig, säger Belinda.

På bussen kan man ändå inte städa

Båda två tycker det är bekvämare att åka buss till jobbet än att köra bil. Och de ser stunden i bussen som ett andrum.

- Det är en stund för mig själv och jag får bara vila. När jag kommer hem ska det fixas mat och jag sitter inte så mycket stilla resten av kvällen då jag umgås med Hugo, säger Belinda.

Jag har lyckats ställa in mig på att det är lite som att sitta på soffan då jag åker buss

- Jag har lyckats ställa in mig på att det är lite som att sitta på soffan då jag åker buss, säger Matias. Hemma finns det så mycket att göra och medan jag åker buss kan jag ändå inte städa eller laga mat. Jag är egentligen ganska avslappnad när jag kommer hem, om man vill hitta den goda sidan.

Belinda hämtar hem sonen, bär honom i famnen.
Bildtext Belinda hämtar Hugo från familjedagvårdaren.
Bild: Yle

Blir du någon gång trött på att pendla?

- Jo, speciellt om det blir många dagar i veckan som jag har bråttom och hela tiden kollar på klockan. Borgåbussarna håller inte alltid tidtabellen vilket man ju nog är van vid. Men då det är bråttom känns det lite stressigt, säger Matias.

Belinda tycker att det känns som värst i november då det är mörkt och vid dåligt väder. Men då väglaget är dåligt sitter hon ändå hellre i bussen än kör själv.

- Klart att jag är trött ibland och önskar att jag skulle vara hemma på fem minuter, men om man skulle bo i Helsingfors så skulle det ta minst en halv timme där också.

Att jobba på distans underlättar vardagen

Matias pendlar tre dagar i veckan. Resten av veckan är han föräldraledig. Belinda pendlar åtminstone fyra dagar och kan jobba en dag på distans. Att pendla varje dag skulle bli tungt, medger Belinda.

- Det är viktigt för mig att få jobba hemifrån en gång i veckan, annars skulle det bli för tungt. Båda våra arbetsgivare ställer sig positivt till att vi jobbar hemifrån ibland och har en förståelse för att vi har familj.

Belinda Andersson står och väntar på bussen, närbild av ansiktet.
Bildtext Att pendla är helt okej, tycker Belinda Andersson.
Bild: Yle

- Torsdagar och fredagar känns mer som normala dagar då det bara är Belinda som pendlar. Då hinner vi också ses mer, säger Matias.

De vill klara sig med bara en bil och bor hellre billigare i Borgå än flyttar närmare arbetsplatsen. De har tidigare bott i Helsingfors så de har prövat på båda alternativen.

- Jag har mina hobbyer här i Borgå så det är lättare att pendla till arbetsplatsen när det går bussar så ofta och de löper smidigt, än att jag skulle pendla till mina hobbyer. Det är roligt att bo i Borgå, när det är en liten stad. Vi är nöjda så här.