Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä försvarar svagare uppsägningsskydd: "Minskar risken för småföretagare"

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 10:40.
Statsminister Juha Sipilä i Villa Bjälbo den 13 juni 2017.
Bild: All Over Press

Det ska bli lättare för arbetsgivare att säga upp sina anställda, det framgick på onsdagen i regeringens nya budgetramar. Det är viktigt att minska på risken för småföretagare, menar statsminister Juha Sipilä (C).

- För småföretagaren är det den överlägset största risken att anställa sin första anställda, och en tröskel för tillväxt. Om vi minskar företagarens risk i rekryteringen tror jag vi kan öka sysselsättningen, säger Sipilä till Yles Ykkösaamu.

De nya ramarna ska också göra det lättare för arbetsgivare att erbjuda kortare anställningar i form av visstidsavtal.

"Visstidsavtal leder inte till snuttifiering"

Personer under 30 år som varit arbetslösa i tre månader kan erbjudas visstidsavtal, utan särskilda skäl. Sipilä menar att all erfarenhet är hemåt för arbetstagaren.

- Ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög, trots att arbetslösheten överlag har minskat. Den här åtgärden ökar sannolikheten att en ung person får jobb, och det främjar jobbsökandet i framtiden och ger hopp om att det finns jobb i fortsättningen också, säger Sipilä.

Sipilä tror inte det här leder till att snuttjobb blir vanligare, men nog att tröskeln för arbetsgivare att anställa blir lägre.

Regeringen har skurit i socialförmåner, och kritiken om att deras politik har ökat ojämlikheten har varit vardag. Sipilä tillbakavisar delvis kritiken.

- På det stora hela har ojämlikheten minskat, men på vissa håll har den ökat. Alla har inte njutit av tillväxtens fördelar, men det viktigaste är att vi nu lyckats få ordning på ekonomin och det är bra för alla.

Lindström: Lindrigare villkor till aktiveringsmodellen

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) meddelade på torsdagen under en presskonferens att arbetskraftsbyråerna får över 200 nya anställda för att möta den arbetsbörda de nya sysselsättningsåtgärderna gett upphov till.

- 206 årsverken var beställningen och det har vi bestämt att fullständigt uppfylla, säger Lindström.

Också aktiveringsmodellen får uppdaterade tillägg. I fortsättningen förlorar en person inte sina stöd om hen deltar i en av fackförbunden, medborgarorganisationerna eller andra arbetskraftsmyndigheter godkänd fortbildning.

- Villkoret är att utbildningen finansieras med offentliga medel, helt vilken utbildning som helst duger inte, säger Lindström.

Artikeln uppdaterad 10:40 med Jari Lindströms kommentarer.

Diskussion om artikeln