Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien överväger alternativ för attack mot Syrien för att stöda USA och Frankrike - samtidigt uppges de sista rebellerna ha kuvats i Douma

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 17:11.
Theresa May på besök i Vita huset hos Donald Trump 27.1.2017.
Bildtext Theresa May besökte Donald Trump 27.1.2017.
Bild: EPA-EFE/Olivier Douliery

Den brittiska regeringen överväger nu olika alternativ för Storbritannien i fråga om en eventuell militär attack mot Syrien tillsammans med USA och Frankrike.

Premiärminister Theresa May sade till BBC i dag att allt pekar på att den syriska regimen stod bakom attacken.

- Vi kommer att arbeta tillsammans med våra allierade för att se till att de ansvariga ställs till svars och vi vill avskräcka alla från att använda kemvapen i framtiden,

Den brittiska brexitministern David Davis sade i dag att varje alternativ nu övervägs noga, och att beslutet måste vara väl genomtänkt och grunda sig på bevis.

Fattar May beslutet eller konsulterar hon parlamentet?

Den brittiska regeringen kan fatta beslutet på egen hand, men i samband med omfattande militära åtgärder brukar parlamentet fatta det definitiva beslutet.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn sade i dag att parlamentet måste konsulteras innan man kan fatta ett beslut om militära aktioner mot Syrien. Han befarar också att en militär insats kan få konflikten i Syrien att trappas upp.

Enligt BBC:s källor skulle May redan ha bestämt sig för att inte först söka stöd i parlamentet.

Svar på misstänkt kemvapenattack

Vedergällningsåtgärderna är en följd av det misstänkta kemvapenangreppet i den syriska staden Douma i helgen.

Världshälsoorganisationen WHO uppger att cirka 500 personer har uppvisat symtom som tyder på att de har utsatts för kemvapen, och att tiotals människor dog i attacken.

USA fattar sitt beslut i dag? Macron redo att slå till då bevisen är klara

President Donald Trump har sammankallat sitt säkerhetsråd för att fatta ett beslut om vedergällningar mot den syriska regimen.

I dag meddelade Trump i alla fall på Twitter följande:

"Jag har aldrig sagt när en attack mot Syrien kommer att äga rum. Det kan ske väldigt snart eller inte alls så snart! Under alla omständigheter har USA, under min administration, utfört ett storartat arbete och befriat regionen från IS. "Var finns "Tack Amerika"?"

Frankrikes president Emmanuel Macron har upprepade gånger försäkrat att om det visar sig att kemiska vapen har använts så är Frankrike redo att slå till mot de syriska regeringsstyrkorna.

I dag sade Macron att han väntar på att få all information och de bevis som behövs innan än det blir aktuellt med en attack mot den syriska regimen.

Macron säger att han har bevis för att den syriska regeringen attackerade staden Douma med kemiska vapen förra helgen, uppger BBC.

Merkel: Tyskland deltar inte i någon militär operation

May, Trump och Macron hade i tisdags kontakt per telefon och meddelade efter det att de hade "kommit överens om att det internationella samfundet måste reagera för att därmed upprätthålla det globala förbudet mot användning av kemvapen".

I dag diskuterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel läget med president Emmanuel Macron i telefon.

Merkel sade att hon oroar sig över att det internationella samfundets förmåga att upprätthålla förbudet mot kemiska vapen håller på att erodera.

Merkel sade senare i dag att Tyskland inte kommer att delta i en eventuell militär aktion i Syrien som vedergällning för den misstänkta kemvapenattacken i Douma.

- Men Tyskland stöder västmakternas strävan att föra fram budskapet om att bruket av kemiska vapen är oacceptabelt.

Hot från ryskt håll

Ryssland har å sin sida hotat med att skjuta ner alla missiler som avfyras mot den syriska regimen.

Ryska motåtgärder sägs också bli aktuella om ryska medborgare eller ryska styrkor skadas i samband med en attack mot Syrien.

FN:s generalsekreterare António Guterres har gått ut med en varning. Enligt honom är det nu viktigt att undvika en situation som föder en spiral utanför all kontroll.

Ett barn som har evakuerats från Douma och får medicin vid ankomsten till Al-Bab i  Aleppo, Syrien 11.4.2018.
Bildtext Ett barn som har evakuerats från Douma och får medicin vid ankomsten till Al-Bab i Aleppo, Syrien 11.4.2018.
Ryska soldater i den syriska staden Douma - Spela upp på Arenan

Ryska soldater vid Douma

"Sista rebellgruppen kuvades i Douma - och därmed är hela östra Ghouta under regeringsstyrkornas kontroll"

Den syriska regimen har hissat sin flagga i det forna rebellfästet i staden Douma, det uppger det ryska försvarsministeriet.

Om uppgiften stämmer innebär det här att de syriska regeringsstyrkorna har full kontroll över staden och därmed också hela östra Ghouta.

Enligt det ryska försvarsministeriet har rysk militärpolis börjat patrullera gatorna i Douma.

Douma hör till de områden där de blodigaste striderna har utkämpats under det sju år långa kriget i Syrien.

Källor: AFP, The Guardian, BBC, Reuters, SR

Diskussion om artikeln