Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Problemen med inneluften i Nickby hjärta är en långkörare - ullfibrer kan vara orsaken

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 20:01.
Kugnsvägens skola i Sibbo (Nickby hjärta)
Bildtext Kungsvägens skola finns i Nickby hjärta i Sibbo.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det var i oktober 2016 som skolbyggnaden Nickby hjärta invigdes. Bara några månader senare fick elever i Kungsvägens skola symptom som tydde på dålig inneluft.

Fortfarande är problemet med inneluften olöst.

- Största delen av de som har symptom har huvudvärk, några lider av trötthet och illamående och en del har tungt att andas eller har feber, förklarar rektorn i Kungsvägens skola, Jouni Piippo.

Det finns också enstaka elever som får nysanfall och upplever klåda och rinnande ögon.

Piippo skämtar och undrar om felet måhända finns hos honom, eftersom Kungsvägens skola är den fjärde skolan där han jobbat som har problem med inneluften.

Före Kungsvägens skola upplevde Piippo samma problem i Lovisanejdens högstadium. Skillnaden är att de andra skolbyggnaderna där Piippo upplevt samma problem, har varit gamla. Nickby hjärta är ett nytt skolhus.

Rektor Jouni Piippo
Bildtext Rektor Jouni Piippo.
Bild: Yle/Stefan Härus

Ullfibrer i inneluften

Som en följd av problemen har två elever förkortad skoldag, en grupp elever sitter i gymnasiet och några kan följa vissa lektioner via monitorer i sina hem.

Har man kunnat påvisa vad det är som förorsakar symptom hos vissa elever?

- Det har gjorts undersökningar under hela min tid som rektor här, det vill säga från augusti 2017 och undersökningarna fortgår. I de senaste undersökningarna hittade man ullfibrer i inneluften i vissa klassrum, säger Piippo.

Det finns också en del lärare som reagerar på inneluften.

- Det finns i synnerhet en lärare som reagerar kraftigt på fibrerna, men i runda tal är det mellan 5 och 8 lärare som reagerar på inneluften, säger Piippo.

Kungsvägens skola i Sibbo
Bild: Yle/Stefan Härus

Lugnare i den finska skolan

Trots de senaste fynden finns det ingen orsak till oro enligt den senaste rapporten.

Det intressanta är att det bara är på den svenska sidan, det vill säga i Kungsvägens skola, som eleverna i Nickby hjärta får symptom av inneluften.

- Enligt rektorn i Sipoonjoen koulu hade de bara ett fall förra hösten, men efter det har det varit lugnt. Det kan ju tänkas att det bara är vår skolbyggnad som drabbats, eftersom det praktiskt taget handlar om två separata byggnader, säger Piippo.

Borrhål i golvet i Kungsvägens skola i Sibbo
Bildtext I onsdags borrades nya hål för nya prover ur betonggolven. De tidigare borrhålen finns under de runda cirklarna.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borrhål analyseras

Hur går man nu vidare med problemen och vad kommer att hända som följande?

- Igår borrades några hål i golvet och ur den ska man ta några prover för vidare analyser och i morgon (13.04) kommer jag att ha ett möte med kommunens tekniska sida då vi blir närmare informerade om vad man hittat och vad som behöver göras, säger Piippo.

Hålen borrar man för att följa upp golvens fuktbalans. Fuktbalansen visar om fukten är konstant förhöjd eller om den minskar.

Likaså ska den inneluftsenkät som Institutet för hälsa och välfärd (THL) utfört bland skolans elever analyseras och den analysen torde vara färdigställd nästa vecka.

- Den enkäten är viktig eftersom den ger en vägledning för hur man ska gå vidare och vad som borde åtgärdas, säger rektor Jouni Piippo.

Interiör från Kungsvägens skola i Nickby, Sibbo (Nickby hjärta)
Bildtext Olika våningsplan överlappar varandra i Nickby hjärta.
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln