Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU ser inte ut att slopa snusförbudet - generaladvokat säger nej till svensk snusexport

Från 2018
Portionssnus i en dosa.
Bild: Mostphotos

Snusförbudet inom EU står fast, föreslår EU-domstolens generaladvokat i sitt förslag till dom. Det här är ett hårt bakslag för den svenska tobaksindustrin som hade velat exportera snus till det övriga EU.

Sverige har undantagslov att sälja snus inom EU. I resten av unionen är snusförsäljningen olaglig.

Swedish Match hade ansökt om att få exportera snus till Storbritannien, men fick nej. Bolaget överklagade då till en brittisk domstol, som i sin tur vände sig till EU-domstolen, rapporterar Sveriges radio.

Vi är besvikna över förslaget och hoppas att domstolen ska göra en annan bedömning

Marie-Louise Bergman, Swedish Match

Generaladvokaten Henrik Saugmandsgaard Øe har alltså kommit med ett förslag till dom, men själva domen faller först i sommar eller i höst. EU-domstolen brukar ändå gå på generaladvokatens linje.

Tvist om hälsoeffekterna

Argumenten som Saugmansgaard Øe lägger fram är bland annat att snus är farligt för hälsan.

Swedish Match hävdar för sin del att snuset har positiva hälsoeffekter, och pekar bland annat på att svenskarna röker minst av alla i hela EU. Enligt generaladvokaten är det ändå inte vetenskapligt bevisat att snuset skulle påverka folkhälsan positivt.

- Vi är besvikna över förslaget och hoppas att domstolen ska göra en annan bedömning, säger Swedish Match chefsjurist Marie-Louise Bergman i ett pressmeddelande.

Det är andra gången som snusförbudet inom EU prövas i EU-domstolen. Förra gången var år 2004.

Källor: Sveriges radio, DN