Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Julafton i april för välgörenhetsorganisationen Brother Christmas – specialrevision hittade inget fuffens i finanserna

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 13:36.
Brother Christmas alias Ari Koponen.
Bildtext Brother Christmas alias Ari Koponen.
Bild: Barbro Ahlstedt

Specialrevisionen av organisationens konton och transaktioner visade inga tecken på felanvändning av pengarna som man samlat in för välgörenheten. Ordförande Ari Koponen, Brother Christmas själv, avgår ändå från styrelsen för att öka transparensen.

Brother Christmas är en välgörenhetsorganisation som bara ifjol delade ut julhjälp till över 7000 människor. I mars anklagades organisationen och ordförande Ari "Brother Christmas" Koponen för att missbruka de insamlade pengarna och fiffla med boksluten.

Koponen och organisationen gick kallt ut och öppnade dörrarna för en revisor för att genomföra en specialrevision av finanserna. Koponen menade då att anklagelserna var falska.

På torsdagen meddelade revisorerna på RSM Finland att specialrevisionen är klar och att man inte kunnat hitta några bevis på att Brother Christmas använt sina medel felaktigt.

Specialrevisionen är inte ett slutgiltigt bevis på att Brother Christmas är oskyldiga. Det finns mycket bevis för att så är fallet, men inte heltäckande, säger revisor Tytti Saarinen.

- Vi har inte fullmakt att svart på vitt ge rena papper, säger Saarinen.

Byter ut styrelsen, tar Helsingin Sanomat till polisen

Revisorsnätverket RSM Finland har gett Brother Christmas förslag på hur man ska förbättra verksamheten, som Koponen och hans styrelse valt att följa.

- Hela styrelsen byts ut. Jag avgår själv från styrelsen. Så här ökar vi på transparensen i föreningen, konstaterar Ari Koponen.

Koponen har bett polisen undersöka om Helsingin Sanomat gjort sig skyldiga till ärekränkning för sin rapportering i ärendet. Han funderar också på att be polisen undersöka både en privatperson och skvallertidningen Seiska för ärekränkning.

Han välkomnar att polisen fortsätter undersöka organisationen, så att de kan frikännas en gång för alla. Enligt Koponen har den negativa publiciteten, som han anser vara ärekränkning, påverkat hans verksamhet och tvingat Brother Christmas skära ner.

Diskussion om artikeln