Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

När du loggar in på Fpa kostar det - nu riskerar kostnaderna för identifiering skena iväg

Från 2018
Uppdaterad 21.05.2021 13:03.
Id-kontroll på Kastrup 4.1.2016.
Bildtext Det här är en gränskontroll. På nätet är det oftast bankerna som utför identitetskontrollen för statens räkning.
Bild: EPA/NILS MEILVANG

Det överlägset vanligaste sättet att identifiera sig på statliga sajter är med bankernas lösningar. Nu försöker staten få bankerna att sänka priserna.

När du loggar in på Fpa.fi för att ansöka om stöd behövs en verifiering på att du är du. Eller när du ska deklarera på Skatt.fi. Eller när du ska fylla i lottokupongen på Veikkaus.fi.

Högst antagligen brukar du använda symbolen för din egen bank när du loggar in. Din egen bank har sålt in sin lösning till sajten. Gjort ett avtal med den som står bakom och fakturerar därefter.

Identifiering via olika internetbanker.

Allt bottnar i statsrådets principbeslut från år 2009 där man beslutar att köpa identifieringstjänster av marknaden.

På tio år har antalet identifieringar ökat markant och kostnaderna därefter.

Grafik.

Tunnistus.fi och Vetuma var statliga samordnare av identifieringstjänster. Numera sköts alla identifieringar via Befolkningsregistercentralens Suomi.fi

Som grafen ovan visar har antalet identifieringar ökat markant för varje år och kommer säkert att fortsätta öka. Problemet är att kostnaderna är knutna till antalet identifieringar och därmed ökar kostnaderna i samma takt.

Det går också att identifiera sig med hjälp av statens elektroniska identifieringskort eller via mobilen men i praktiken är det nästan ingen som använder de alternativen.

Måste sänka priserna

Staten vill få ner priserna. Just nu håller man på och förhandlar med bankerna och försöker få dem att gå med på nya priser. Men diskussionen är inte enkel.

- Våra kostnader för identifieringen kommer att öka på grund av anpassning till en ny lagstiftning. Om våra intäkter dessutom ska minskas blir ekvationen svår, säger direktör Juha Raumolin på Aktia.

Nu försöker staten nästan med våld få in nya aktörer genom att styra priserna. Man hoppas att det skall uppstå en äkta konkurrenssituation.

- Jag hoppas att marknaden för elektronisk identifiering ska börja fungera. Nya aktörer, ökad konkurrens, lägre priser och enklare lösningar för medborgarna, säger Kimmo Mäkinen som är utvecklingschef på Finansministeriet.

I programmet Spotlight tar vi reda på hur mycket skattepengar som går till bankerna varje år för att få medborgarna identifierade på statliga sajter.

Banken tjänar på att identifiera dig och staten betalar - Spela upp på Arenan