Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"De sade att de kommer att skjuta mig" – finländaren som försvann i Dubai talar ut om kidnappade prinsessbästisen

Från 2018
Lyxhotellet Burj al-Arab i Dubai
Bild: EPA / Ali Haider

Den finländska kvinnan och hennes bästa vän, sheikah Latifa av Dubai, försvann i mitten på mars. Deras lyxyacht shanghajades på internationella vatten utanför Goa, och det följdes av misshandel, hotelser och utpressning av kaparna.

Enligt kvinnan, och yachtens kapten Hérve Jaubert – en före detta fransk spion som lever i frivillig exil i USA som amerikansk medborgare – kidnappades trion av säkerhetsstyrkor från Förenade Arabemiraten, med hjälp av den indiska kustbevakningen.

Sheikah Latifa är enligt utsago barn till Mohammed al-Maktoum, Dubais ledare och emiratens premiärminister och vicepresident. Hon ska ha hållits fången i emiraten av sin far, som inte vill att barnen ska riskera att dra skam över familjen.

Mohammed al Maktoum
Bildtext Shejk Mohammed har en drös med barn, varav tre heter Latifa.
Bild: EPA

Hotad med döden

Finländaren och Latifa träffades år 2010 då den sistnämnde ville att finländaren skulle bli hennes tränare i capoeira.

- Först sade jag nej för hon var i Dubai och jag bodde i Abu Dhabi. Men till slut gav jag med mig, berättar kvinnan.

De blev under åren bästa vänner och sysslade bland annat med vindsurfning och fallskärmshoppning tillsammans.

Att de och Jaubert befann sig på en yacht i Indiska oceanen var ett flyktförsök, och vakom bordandet och kidnappningen låg prinsessans far som hämtade hem sin dotter.

Hon ropade att hon vill ha politisk asyl men de lyssnade inte

Den finländska kvinnan och Jaubert behandlades med hårdhandskar under, och dagarna efter, kidnappningen.

- Då de kom tryckte de mig mot relingen och sade att de kommer att skjuta mig. Sedan såg jag Latifa som de hade bundit. Hon ropade att hon vill ha politisk asyl (i Indien, red.anm.) men de lyssnade inte, berättar kvinnan på en presskonferens i London på torsdagen.

- Då vi kom fram till emiraten slog de handbojor på mig och jag fick ögonbindel. De kastade in mig i ett förhörsrum, som de sade är till för IS. De hotade mig med döden och livstids fängelse, och tvingade mig att skriva under dokument på arabiska.

Hon och Jaubert frigavs några dagar senare, efter att de tvingats till ett falskt erkännande om att de förrått schejk Mohammed, och undertecknat ett avtal om tystnadsplikt.

"Vad ska du göra mot flottan?"

Presskonferensen ordnades av organisationen Detained in Dubai, som kämpar för mänskliga rättigheter i Förenade arabemiraten. Kaptenen Jaubert konstaterar torrt att de inte hade någon chans mot kidnapparna.

De insåg ganska snabbt att de hade ett problem: media.

- Det var inga små båtar som kom efter oss. Det var flottans båtar! Vad ska du göra mot flottan?

Också han hade råkat illa ut i fångenskapen. Jaubert fick utstå fysisk och psykisk misshandel innan han frigavs, samtidigt och under samma omständigheter som finländaren.

"Behövde göra sig av med oss

Jaubert har en enkel teori om varför han och finländaren går fria i dag.

- De insåg ganska snabbt att de hade ett problem: media. Jag är extremt tacksam över att Detained in Dubai lyckades sprida den här nyheten så att de inte kunde låta oss försvinna, säger Jaubert.

Nu ligger Detained in Dubais och den finländska kvinnans fokus på att frita sheikah Latifa.

- Jag har inte sett henne sedan kidnappningen. Jag hoppas och önskar att vi kan arbeta för att få henne ur sin isolering och de hemskheter hon kan ha utsatts för, säger finländaren.

Diskussion om artikeln