Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ledande tjänsteman inom småbarnspedagogik i Helsingfors ska sägas upp – ville inte ta emot nytt jobb

Från 2018
Ett barn leker vid en bilbana.
Bildtext Personen som nu hotas med sparken har bland annat godkänt kurser för stadens daghemspersonal av en person som staden inte har avtal med.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Den ledande tjänstemannen inom småbarnspedagogiken i Helsingfors hotas igen av uppsägning. Orsaken är de varningar och anmärkningar personen fått. Personen gick tidigare med på att ta emot ett annat jobb, men ändrade sig senare.

Yle Huvudstadsregionen har tidigare berättat att tjänstemannen har fått en varning för att ha brutit mot regler vid upphandling av tjänster och användning av tjänsteproducenter. Personen har också fått en muntlig anmärkning för att inte ha dokumenterat utvecklingssamtal.

Dessutom har hen överskridit sina befogenheter när det gäller anställning av och löneförhöjning till en barnträdgårdslärare.

I slutet av mars skulle nämnden för fostran och utbildning besluta om att säga upp personen men då gick hen med på att i sista stund ta emot ett annat jobb. Nu visar det sig att personen i början av april ändrade sig och därför är en uppsägning igen aktuell.

Ärendet behandlas i nämnden för fostran och utbildning på tisdag. I beslutsförslaget står att personen vid ett hörande den 3 april meddelade att hen trots allt inte vill flytta till en annan uppgift.

Oklart varför hen tackade nej

Varför personen backade från att ta emot en annan uppgift och vilken uppgift som erbjudits är okänt.

Yle Huvudstadsregionen fick på torsdagseftermiddagen inte tag på Niclas Grönholm, direktör för svenska servicehelheten vid fostrans- och utbildningssektorn. Grönholm har gjort förslaget om att den ledande tjänstemannen ska sägas upp.

Inte heller den berörda ledande tjänstemannen svarade i telefonen.

120 utbetalningar i strid med upphandlingen

Varningen personen fått handlar om att hen beställt arbetshandledning i strid med upphandlingen.

Yle Huvudstadsregionens granskning visade att personen godkänt 120 utbetalningar mellan våren 2015 och hösten 2017 till Hillevi Lauhaluoma och Minna Lindström. De finns inte med på listan över personer och företag staden köper arbetshandledning av och köpen har därför brutit mot upphandlingen.

Personerna som sålt tjänsterna till staden har inte gjort något fel. Båda nekar till att deras tjänster enbart handlat om arbetshandledning, fastän staden benämnt tjänsterna så.

Kurser och stöd till specialbarnträdgårdslärare

Lindström har gett kurser i småbarnspedagogik till stadens svenskspråkiga daghemspersonal medan Lauhaluoma är specialbarnträdgårdslärare.

– Mest har jag jobbat med integrerade specialgrupper. I Helsingfors finns skriande behov av behöriga specialbarnträdgårdslärare, både på finskt och svenskt håll. Om personalen inte får stöd kan deras arbete inte förverkligas på ändamålsenligt sätt, sade Lauhaluoma tidigare till Yle Huvudstadsregionen.

Hon sade också att hon jobbat som specialbarnträdgårdslärare i stadens daghem och haft fem och en halv timme långa dagar.