Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Robotarna Bing och Bang erövrar universum

Från 2018
bild ur Vrooom!
Bildtext Bing och Bang bygger raketmotor i Antti Ollikainens Vrooom!
Bild: Antti Ollikainen

I Antti Ollikainens bilderbok VROOOM! bygger robotarna Bing och Bang en rymdraket. Raketen är av klassiskt snitt, liknar ganska långt den som Wallis & Gromit åkte till månen med i filmen Osten är slut! eller den som Tintin flög tur och retur till månen med. En knubbig spole på tre ben.

Att bygga en raket är den klassiska drömmen alltsedan 50-talet. Det är svårt, det vet vi. Men om man själv är mekanisk så förstår man sig på motorer och allting går vägen.

Robotarna är Bing, lång och rund och Bang, en låg liten rullande vagn med något som liknar dammsugararmar. De är beige-bruna, lite vardagsmaskulina till färgen. Tillsammans tänder de lampan i ett källarliknande utrymme och skrider till verket.

Bekant båge på berättelsen

Vi har sett det här förut och känner igen stegen. Det nya är att Antti Ollikainen struntar i en vanlig dialog. Han satsar på ljud istället. VROOOM! är en liten bok som kan läsas för ett litet barn med serietidningsljud och utrop.

Plisk plask Gniid!

― fönstertvättning i VROOOM!

Mycket av gestaltningen kommer an på den som läser för barnet. Det beror på läsaren om samarbetet löper bra eller om det skorrar illa när skivor ska sågas, hål borras och bultar slås in. Jag erkänner villigt att det var roligt att läsa den högt, med radioteaterattityd.

Lite hade jag önskat att Ollikainen hade brutit mot rymdraketskonventionerna. Någonting oväntat hade fått hända i berättelsen. Det här skedet brukar ofta vara inledningen till ett äventyr. Men i den här berättelsen blir det inte så.

Ollikainens illustrationer är gammaldags charmiga med fina nyanser.

Ut i det okända

Med varsitt leende och hälsningen Pling-plong! susar våra hjältar med ett väldigt oljud iväg. Hur det går för dem förblir öppet. Resan ser ut att sträcka sig ”mot evigheten och bortom”, som Buzz Lightyear från Toy story skulle säga det.

pärmen till Vrooom!
Bild: Antti Ollikainen

Man kanske inte ska tillämpa mänsklig måttstock på robotar i rymden. Trots att de inte vet vad som väntar kan de med gott mod susa mot övre högra hörnet av boksidan, ut i det okända.

Men den lilla lyssnaren kanske känner sig lite lurad. Vad hände sen? Vart tog dom vägen?

Den frågan kanske man kan rikta till framtida Mars-resenärer. Dom som också reser med enkel biljett.

Diskussion om artikeln