Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Facken sågar regeringens planer på att göra det lättare att säga upp – Det är socialt dåligt och orättvist för under 30-åringar, säger STTK:s Ralf Sund

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 19:58.
Ralf Sund, en äldre man med kort grått hår och kort grått skägg. Han har en randig skjorta på sig. Han står framför ett fönster med stadsutsikt.
Bildtext Tjänstemannacentralen STTK:s chefsekonom Ralf Sund kritiserar regeringens förändringar.
Bild: Yle/ Jaani Lampinen

Fackföreningarna riktar skarp kritik mot regeringens planer på att göra det lättare för företag med högst tjugo anställda att säga upp anställda.

Facket gillar inte heller det faktum att under 30-åringar som varit arbetslösa i minst tre månader ska kunna anställas på tidsbundna kontrakt utan någon motivering.

Servicefacket PAM ser det som mycket bekymmersamt att mindre företag ska få det enklare att sparka anställda och att arbetsvillkoren försämras för under 30-åringar.

PAM påpekar att det här är en åldersgrupp där det redan nu finns många kvinnor med korta arbetsförhållanden.

Också fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta är bekymrad för att antalet anställda med korttidskontrakt kommer att öka.

Minister Lindström: "Vi vill förbättra sysselsättningen"

Arbetsminister Jari Lindström försvarar förändringarna med en strävan att öka sysselsättningen. Tröskeln för att anställa ska bli lägre enligt honom.

- En felrekrytering kan bli ett stort problem för ett mindre företag, säger Lindström.

Han tillägger att det här mera handlar om att visa att det finns en vilja att åtgärda problemen, något lagförslag finns inte ännu.

Jari Lindström (Sannf)
Bildtext Arbetsminister Jari Lindström från Blå framtid förklarar att åtgärderna görs för att förbättra sysselsättningen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

STTK: Tidigare åtgärder har inte heller hjälpt

Tjänstemannacentralen STTK:s chefsekonom Ralf Sund sällar sig till kritikerna. Enligt honom är det här inte rätt väg att gå för att öka sysselsättningen.

Sund förstår regeringens strävan att göra det lättare för småföretagare att våga anställa folk, men regeringen har redan gjort motsvarande åtgärder utan att det har lett till resultat.

Sund hänvisar till att regeringen redan har förlängt prövotiden för nyanställda från fyra till sex månader, men att det inte ledde till önskat resultat.

- Det finns inga undersökningar som visar att det skulle ha lett till någonting positivt, säger Sund.

Förändringarna leder till ojämlikhet mellan arbetstagare

Sund ser ingenting positivt med att mindre företag ska få lättare att säga upp personal, men däremot nog negativa effekter av det.

Han pekar på att förändringen leder till ojämlikhet mellan arbetstagarna. Anställda i mindre företag kommer att ha sämre anställningsvillkor än anställda i större företag.

- Så borde man inte agera, säger Sund.

En annan nackdel med förändringen är enligt Sund att det blir en tröskel för företag att växa så att de har flera än tjugo anställda för efter det blir det svårare att säga upp anställda som inte fyller måttet.

Sund befarar att det är anställda med hälsoproblem och personer som har svårare än andra att lära sig nytt som är i farozonen att sägas upp.

Det är personer som redan nu har det svårare än andra att placera sig på arbetsmarknaden.

- Ur en social synvinkel är det här inte heller en bra förändring, men jag tror inte att det blir särskilt många som hamnar i en sämre situation i och med den här förändringen, säger han.

"Under 30-åringar blir i en sämre position"

Sund kritiserar också regeringens förslag att göra det lättare att anställa under 30-åringar på tidsbundna kontrakt.

Han förstår inte nyttan med förändringen. Enligt honom är det redan nu mycket få restriktioner på när någon inte kan anställas tidsbundet.

Sund anser att också den här förändringen leder till ojämlikhet mellan arbetstagare. Under 30-åringar blir i en sämre position än äldre arbetstagare.

- Det känns också orättvist, säger Sund.

Diskussion om artikeln