Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paavo Väyrynen lämnar Medborgarpartiet som han själv grundade – vill säkra sin plats i Centerns ordförandeval

Från 2018
Paavo Väyrynen, en äldre man med kort hår, glasögon kostym och slips framför en blå vägg.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen meddelar att han lämnar Medborgarpartiet – partiet Väyrynen själv grundade men som redan en gång har sparkat honom.

I ett pressmeddelande skriver Väyrynen att maktkampen inom partiet har lett till rättegångar som har gjort att partiet varit som förlamat en lång tid.

Väyrynen säger att han lämnar partiet men sitter kvar i partistyrelsen tills partiet ordnar ett möte för medlemmarna som är ”lagligt sammankallat” och kan välja en ny styrelse.

Förhållandet mellan Medborgarpartiets nya ledning och Väyrynen är mycket inflammerat. Partiet uteslöt Väyrynen i mars, men Väyrynen har bestridit beslutet.

Medborgarpartiet har också bett polisen undersöka om Väyrynen missbrukade partiets medel under sin presidentvalskampanj, beskyllningar Väyrynen tillbakavisar.

Väyrynen vill bli ny Centerordförande

Paavo Väyrynen säger själv att han uteslöts ur Medborgarpartiet för att han strävar efter att bli ny ordförande för Centern.

Han säger att Centerledningens inställning till hans kandidatur är luddig och att ingen från Centerns ledning har varit i kontakt med honom.

- Efter att jag lämnat Medborgarpartiet kan jag väl obestridligen delta i ordförandevalet i Sotkamo. Det måste det bli full klarhet i å det snaraste.

Diskussion om artikeln