Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Räikkönen risar stallet – Ricciardo pikar Bottas: ”Jag skulle åtminstone ha försökt vinna”

Från 2018
Kimi Räikkönen skriver autografer i Shanghai 2018.
Bildtext Kimi Räikkönen fick svara på frågor om förra helgen i Shanghai.
Bild: XPB Images / All Over Press

Det har ingenting med tur att göra, säger Kimi Räikkönen efter förra helgens misstag som kostade honom värdefulla VM-poäng i formel 1. Valtteri Bottas slutade tvåa i Bahrain – men får kritik för sin insats.

Båda finländarna lämnade säsongens andra GP med en bitter eftersmak i munnen. Kimi Räikkönen med en betydligt bittrare än tävlingens tvåa Valtteri Bottas.

Räikkönen var tvungen att avbryta loppet efter Ferraris miss under ett depåstopp. Det vänstra bakdäcket var inte fastspänt när Räikkönen fick klartecken att gasa iväg och han körde över benet på en mekaniker.

Ferrari fick 50 000 euro i böter för misstaget och det internationella motorsportförbundet Fia utlovar en utredning. Ferrari har i dag meddelat att stallet funnit orsaken till felet, men säger inte vilken orsaken är.

Mitt enda jobb är att köra iväg när ljuset blir grönt

― Kimi Räikkönen

Räikkönen fick svara på frågor om incidenten inför den stundande F1-helgen i Shanghai. Han sade att det brister i ”många saker” i Ferraris depåarbete för tillfället.

– Vi försöker alltid hitta fördelar överallt, men tyvärr gick det långt ifrån idealiskt den här gången och slutresultatet var att en av våra killar skadade sig. Men mitt enda jobb är att köra iväg när ljuset blir grönt.

– Det finns säkert mycket som kunde ha gjorts annorlunda, men nu gick det så här och vi betalar priset för det. Jag tycker inte det har något med tur att göra, det handlar helt enkelt om saker vi måste bli bättre på, säger Räikkönen enligt Crash.net.

Ricciardo pikar Bottas

Valtteri Bottas korsade mållinjen som tvåa i Bahrain men kallade resultatet en ”väldigt stor besvikelse”. Han pressade segrande Sebastian Vettel på slutet men lyckades inte passera tysken.

Eller rättare sagt: Försökte inte ens passera, skulle kritikerna säga.

Daniel Ricciardo, som avbröt loppet och följde med avslutningen från hotellrummet, fick i Shanghai frågan om han i Bottas situation skulle ha vunnit loppet.

– Ja, svarade Ricciardo enligt Autosport. Eller jag skulle åtminstone ha försökt vinna, definitivt. Jag tittade på kampen och var att ”Gör nånting! Go, go, go go!”.

– Det är sånt också fansen vill se, men han (Bottas) ville inte. Jag skulle inte ha varit nöjd. Om du kör för seger kan du inte nöja dig (med andra plats). Inte jag åtminstone.

Han är en fantastisk förare men det brister lite i aggressivitet och fajt

― Mark Blundell

Den tidigare formel 1-föraren Mark Blundell säger i F1 Report att Bottas får se sig själv i spegeln.

– Han klåpade. Han såg chansen men jag tycker inte han tog den. Han är en fantastisk förare men det brister lite i aggressivitet och fajt, menar Blundell.

Bottas själv tar kritiken med ro. Han konstaterar att han inte bryr sig om vad andra tänker.

– Jag har analyserat allting och om jag skulle få göra om det, skulle jag inte göra någonting annorlunda. I efterhand är det utifrån lätt att säga att ”du borde ha gjort det här och det här”, säger Bottas till Sky Sports.

Tidskvalet i Shanghai börjar på lördag klockan 9.00 och loppet på söndag klockan 9.10.

Skadad mekaniker, Bahrains GP.

Yle Sportens F1-expert efter läskiga bilderna: "Måste kännas otrevligt för Kimi"

af Petersens: Kimi kunde inte göra något vid depåstoppet.