Krisen inom Svenska Akademien behandlades i dag under Akademiens sammanträde. Den ständiga sekreteraren Sara Danius avgår.
- Det var Akademiens vilja, säger Danius.
Också ledamoten Katarina Frostenson lämnar Akademien, enligt TT.
Svenska Akademien har varit mitt uppe i en kris efter meningsskiljaktigheter angående om en av Akademiens ledamöter, Katarina Frostenson, borde avgå på grund av jäv.
Frostenson är gift med "kulturprofilen" som i fjol anklagades för sexuella övergrepp mot 18 kvinnor.
Svenska Akademien stödde i många år ekonomiskt "kulturprofilens" kulturklubb. Katarina Frostenson har ägt hälften av klubben.
Den så kallade "kulturprofilen" sägs också i förväg ha läckt ut namnen på minst sju Nobelpristagare i litteratur.
Svenska Akademien röstade i frågan om Frostenson den 5 april, och majoriteten ville ha kvar henne.
Offentlig dyngkastning
Efter det splittrades Akademien i två läger, och konflikten började få allt mer bisarra drag.
Bland annat sade ledamoten Horace Engdahl till Expressen att Sara Danius "är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".
Majoriteten av Akademiens medlemmar, de som stöder Frostenson, har tidigare uttryckt att de inte hyser tilltro till Danius.
En del av misstron lär bero på att hon ensam ska ha fattat beslutet att anlita en advokatbyrå för att utreda om "kulturprofilen" har påverkat Svenska Akademiens arbete.
Tre ledamöter har redan tidigare lämnat Akademien i en protest mot att Frostenson får sitta kvar.
Medlemmarna i Svenska Akademien väljs in på livstid, och det är meningen att de ska sitta kvar tills de dör eller blir avsatta.
Konflikten inom Akademien har redan påverkat Nobelprisets anseende internationellt. Sara Danius sade själv att det var ett problem, innan hon lämnade platsen för kvällens sammanträde.
Svenska Akademien - eller De Aderton
Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustaf III. Dess syfte är enligt stadgarna att "arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet".
I dag är Svenska Akademien en mångsidigt verksam institution som både vårdar arvet från det förgångna och är uppmärksam på nya strömningar i tiden. Gemensamt för alla områden inom Svenska Akademien är att de ska främja det svenska språket.
Akademien utser årligen mottagare av flera priser och stipendier. Eftersom antalet ledamöter är arton kallas Akademien även De Aderton. Se namnen här!
Svenska Akademiens valspråk är "Snille och smak".
Exempel på verksamheten i dag:
Nobelpriset i litteratur Akademien har uppdraget enligt Alfred Nobels testamente att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur.
Priser och stipendier Akademien delar årligen ut ett stort antal priser och stipendier till bland annat författare, litteratur- och språkvetare, historiker, översättare, svensklärare, bibliotekarier och personer verksamma inom teatern.
Nobelbiblioteket Nobelbiblioteket är beläget i Börshuset och är ett instrument i Akademiens prisarbete. Samlingarna består huvudsakligen av skönlitterära verk samt litteratur- och språkvetenskapliga arbeten.
SAOB - Svenska Akademiens ordbok SAOB är en historisk ordbok som beskriver all slags skriven svenska från 1521 till våra dagar. I SAOB ges förutom en detaljerad och noggrann behandling av ordens betydelser även en redogörelse för ordens stavning, uttal och böjning. Utöver detta får läsaren även en kortfattad etymologi, dvs. beskrivning av ordens historia och ursprung.
SAOL - Svenska Akademiens ordlista SAOL är den allmänt vedertagna normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Första upplagan kom 1874, den senaste i april 2015.
SO - Svensk ordbok SO kom ut i tryckt form år 2009 och utgör en ingående beskrivning av det allmänna ordförrådet i modern svenska. Tyngdpunkten ligger på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.
Publikationer Svenska Akademien bedriver en omfattande publiceringsverksamhet inom sina två huvudsakliga verksamhetsområden: språk och litteratur.