Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholms finskspråkiga flaggar för Vasa – "De är frustrerade"

Från 2018
Uppdaterad 28.04.2018 09:47.
Karina Björninen (MSK).
Bildtext Karina Björninen (MSK).
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Fullmäktigeledamot Karina Björninen (MSK) förväntade sig att kommunens finskspråkiga skulle säga "ja tack" till Vasa. Fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) hade förväntat sig att fler överlag skulle ha varit positiva till en sammanslagning.

En betydligt större andel av de finskspråkiga som svarade på invånarenkäten i Korsholm är för en sammanslagning i jämförelse med de svenskspråkiga. Ingen överraskning där, säger Karina Björninen (MSK).

- Det visste vi redan.

"De är frustrerade"

Det att de finskspråkigas svarsprocent skulle vara lägre än deras andel av befolkningen i Korsholm överraskade inte heller.

- Jag har pratat med många som anser att enkäten inte är så viktig. Och en del låter bli att svara eftersom de anser att det ändå inte leder någon vart. De är frustrerade och det är ju oroväckande, säger Björninen.

Äntligen diskussioner med Vasa

Det viktigaste med enkäten enligt Björninen är att resultatet tyder på att situationen inte är entydig: Alla är inte emot en sammanslagning.

- Äntligen har kommunen vågat inleda diskussioner med Vasa så att man får fakta på vad en eventuell sammanslagning skulle betyda rent konkret, säger Björninen.

Björninen sticker inte under stol med att hon är helhjärtat för en sammanslagning.

Lithén: Färre positiva till sammanslagning än väntat

Fullmäktigeordförande Carola Lithén motsätter sig däremot en sammanslagning. Hon överraskades över att inte fler var positivt inställda till en sammanslagning.

- Baserat på de diskussioner som förts hade jag förväntat mig en större glidning mot en mer positiv inställning till sammanslagning, säger Lithén.

Carola Lithén i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Carola Lithén.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Vad i rapporten är du mest glad över med tanke på att du är emot en sammanslagning?

- Vi fick en god svarsprocent och korsholmarna tycks tycka att Korsholm är en väldigt bra kommun, de gav goda poäng till kommunens service.

Eftersom du är emot en sammanslagning är du säkert nöjd med resultatet?

- Jo, men som flera ledamöter sa så kan vi alla vara nöjda. Vi fick mera kött på benen till förhandlingarna.

Ungdomarna för självständighet

Ungdomarna var överlag negativt inställda till en sammanslagning. Är det överraskande?

- Det kanske inte speglar bilden man fått i sociala medier. Men när jag tänker tillbaka på enkäten som Kjell Herberts gjorde för några år sen såg det faktiskt lite liknande ut, säger Lithén.

Ledamöterna var besvikna över att de inte fått ta del av rapporten före torsdagens aftonskola. Strul med bland annat utskickandet av enkäterna gjorde tidtabellen tajt.

- Forskarna fick enkätsvaren väldigt sent, säger Lithén.

Fusionsenkäten Karina Björninen och Carola Lithén

2:50

Diskussion om artikeln