Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuff lottning för Finland i viktiga kvalet – Kekki: ”Självklart kan man inte vara nöjd”

Från 2018
Uppdaterad 13.04.2018 14:10.
Kaj Kekki, Finland-Slovakien januari 2018.
Bildtext Kaj Kekki leder Finland mot det efterlängtade EM-kvalet.
Bild: Handbollsförbundet

Vitryssland, Tjeckien och Bosnien-Hercegovina. Där är motståndarna för Finlands handbollsherrar i kvalet mot den efterlängtade EM-turneringen 2020.

I höst inleds kvalet som Finlands herrlandslag i handboll blickat fram emot redan ett tag. Finland nosade på en slutspelsplats redan inför förra EM, men hoppet släcktes genom två förluster mot Bosnien-Hercegovina.

– Vi spelade två rätt likadana matcher mot Bosnien. Pressen blev kanske för hög, då vi började tala om en eventuell EM-plats. Huvudmålet har varit och förblir mästerskapet år 2020, sade chefstränaren Kaj Kekki till Yle Sporten i maj 2017.

Nu möts de igen.

Bosnien-Hercegovina nitlotten

Finland, som i januari avslutade VM-kvalet på en tredjeplats i gruppen med tre poäng, återfanns i den fjärde och lägsta lottningskorgen i kvällens kvallottning i Trondheim.

Från korg 1 blev motståndet Vitryssland, från korg 2 Tjeckien och korg 3 Bosnien-Hercegovina.

Sett till ranking hade Finlands otur framför allt med Bosnien-Hercegovina som var fem före en plats i den andra lottningskorgen.

– Ingen kan vara nöjd med den här lottningen, det är helt självklart. Bosnien var inte laget vi hoppades på från den tredje korgen, medger en tydligt missnöjd Kekki till Yle Sporten.

Alla måste vara krya

Vitryssland har tagit sig till tre raka mästerskap på såväl VM- som EM-nivå. Tjeckien slutade sexa i EM för några månader sedan. Bosnien-Hercegovina har spelat i ett mästerskap: VM 2015.

Bosnien-Hercegovina besegrade Finland med fem mål på finländsk mark och med elva mål på hemmaplan i EM-kvalet förra våren.

– För första gången har vi verkligen en realistisk chans att kvala in och så händer det här. Nå, chanser finns fortfarande men avancemang kräver att vi får med alla spelare, säger Kekki.

– På över ett år nu har vi inte haft hela truppen frisk samtidigt. Det första steget mot att kunna rubba Bosnien skulle vara att alla spelare är tillgängliga.

Kvalstart i oktober

Kvalet till EM 2020 har redan en längre tid ståtat som ett huvudmål för Finlands herrlandslag. EM-turneringen utökas till 24 lag, vilket betyder att 20 av de 32 lagen som deltar i kvalet avancerar.

Fyra nationer har redan säkrat sin medverkan: Värdnationerna Norge, Sverige och Österrike samt den regerande Europamästaren Spanien.

De 32 kvallagen har placerats i åtta grupper med fyra lag var. De två främsta i varje grupp tar sig till EM, plus de fyra bästa treorna. I jämförelsen treorna emellan räknas endast matcherna mot topp-2 i respektive grupp.

Kvalmatcherna spelas i tre sjok: 24–28.10.2018 (omgångarna 1 och 2), 10–14.4.2019 (3 och 4) och 12–16.6.2019 (5 och 6). EM går av stapeln i januari 2020.

Grupp 5

Vitryssland
Tjeckien
Bosnien-Hercegovina
Finland

Nico Rönnberg i landslagströjan.

Ryssland ryckte direkt – Kekkis VM-kvalbetyg: "Mellan sju och åtta"

Finland avslutade VM-kvalet med en till förlust.

Diskussion om artikeln