Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu inga beslut om attack mot Syrien - Rysk FN-ambassadör: "Ett scenario där USA skulle attackera ryska styrkor i Syrien är otänkbart"

Från 2018
Uppdaterad 12.04.2018 23:37.
Den syriska militären bombar Dhouma  7.4.2018.
Bildtext Attack mot Douma 7.4.2018.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Under torsdagen har världen väntat med spänning på om USA, Storbritannien och Frankrike kommer att gå till angrepp mot Syrien eller inte. Ännu har USA inte bestämt sig för att attackera.

Diskussionerna om en attack är en följd av det misstänkta kemvapenangreppet i den syriska staden Douma i helgen.

Tiotals människor dog i attacken och Världshälsoorganisationen WHO uppger att cirka 500 personer har uppvisat symtom som tyder på att de har utsatts för kemiska vapen.

I USA är man ganska säker på att attacken i Douma var en giftgasattack gjord av den syriska regeringen.

Enligt amerikanska ämbetsmän har man hittat klor och en annan stridsgas i blod- och urinprov från offer, sägger det amerikanska nyhetsbolaget MSNBC.

USA:s president Donald Trump har diskuterat med sina rådgivare på torsdagen, men åtminstone ännu har inga beslut om en eventuell attack fattats.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCWD, ska anlända till Syrien på lördag för att undersöka om det faktiskt rörde sig om kemiska vapen.

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS har Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia lovat att Ryssland ska hjälpa till med att trygga säkerheten för OPCW:s experter tillsammans med Syrien.

- De syriska myndigheterna har lovat öppna alla dörrar för dem, säger Nebenzia.

Vill undvika krig

Nebenzia uppmanade USA och dess bundsförvanter att inte ta till militära handlingar mot Syrien.

Enligt Nebenzia är den viktigaste prioriteten att undvika krig mellan USA och Ryssland. Han beskriver ett scenario där USA skulle attackera ryska styrkor i Syrien som otänkbart.

Ryssland har tagit initiativ till ett möte för FN:s säkerhetsråd som ska ske på fredagen. Ryssland bad FN:s generalsekreterare António Guterres att informera säkerhetsrådet om situationen i Syria.

Rysk militärpolis har installerats i Douma, enligt general Juraj Jevtushenko som leder det ryska centret för försoning i Syria. Kontrollstationer ledda av Ryssland är också i funktion.

I Storbritannien har premiärminister Theresa May och regeringens ministrar diskuterat situationen och kommit fram till att May ska fortsätta jobba tillsammans med USA och Frankrike för att koordinera en internationell respons. Storbritannien kommer att backa upp USA om USA bestämmer sig för att attackera Syrien.

- Kabinettet var ense om att man måste agera för att lindra det mänskliga lidandet och avskräcka Assads regim från att använda kemiska vapen, säger Mays kansli i ett pressmeddelande.

Tillägg klockan 23.26:
Också Frankrike har bevis för att den syriska regeringen har utfört klorgasattacker, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron. De här klorgasattackerna har enligt Macron överskridit en gräns så till den grad att de kan framkalla franska flygattacker, säger Macron.

Han ville ändå inte specificera om Frankrike faktiskt planerar flygattacker mot Syriens regering. Macron har sagt till den franska tv-kanalen TF1 att Frankrike "inte kan tolerera regimer som tror att allt är tillåtet".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att Tyskland inte kommer att delta i eventuella militäraktioner i Syrien, men att landet stöder sändandet av ett meddelande att det är oacceptabelt att använda kemiska vapen.

Tillägg klockan 23.35:

Vita Huset meddelade att USA:s president ännu inte har gjort något beslut angående om man ska attackera Syrien eller inte. Trump ska ännu diskutera Syrien med Emmanuel Macron och Theresa May under torsdagskvällen.

Källor: AFP, Reuters, MSNBC, TASS.

Artikeln kan ännu uppdateras under torsdagskvällen.

Diskussion om artikeln