Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: Boko Haram har nu kidnappat över tusen barn

Från 2018
Boko Haram frigav i fjol 82 av de 267 flickor som kidnappades i staden Chibok år 2014
Bildtext Runt hälften av flickorna som kidnappades av Boko Haram i Chibok 2014 har frigetts, 82 av dem för två år sedan (bilden).
Bild: EPA/STR

Enligt FN:s barnorganisation Unicef har islamistorganisationen Boko Haram, som verkar i huvudsak i Nigeria, kidnappat över tusen barn sedan slutet av 2013. Mest ökänt är kidnappningen av nära trehundra flickor från Chibok 2014.

#Bringbackourgirls, hämta tillbaka våra flickor, var hashtaggen som cirkulerade på sociala medier våren och sommaren 2014, efter att islamisterna i Boko Haram kidnappade 276 flickor i gymnasieålder från en flickskola i Chibok, i nordöstra Nigeria.

På lördag, 14 april, har det gått fyra år sedan kidnappningen. Många av flickorna har sedan dess frigetts av olika skäl, men över 100 är fortfarande försvunna. Och de är inte de enda.

I sina attacker på vad de anser vara sekulära skolor, eller andra mål som är för västorienterade – Boko Haram betyder ungefär "falska läror är förbjudna", underförstått västerländsk utbildning – har över tusen barn kidnappats de senaste fem åren, främst i nordöst, säger Unicef.

- De upprepade attackerna på barn i skolor är ohållbara, säger Nigerias Unicefrepresentant Mohamed Malick Fall.

"Kalifatets västafrikanska provins"

Ungefär hälften av Nigerias befolkning är muslimer, varav de flesta lever i landets norra delar.

Boko Haram vill upprätta en islamsk stat i åtminstone nordöstra Nigeria, och ändrade sitt officiella namn i mars 2015 till Islamska Staten i Västafrika, samtidigt som de svor lojalitet till IS i Mellanöstern.

Sedan grundandet 2009 har 2300 lärare mördats och 1400 skolor har förstörts av Boko Haram.

Källa: AFP, BBC

Diskussion om artikeln