Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Linda Söderlund: Ironiskt att det är kvinnorna som lämnar Svenska Akademien

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:43.
Svenska Akademien
Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Efter alla tiders smutskastning avgick två kvinnor från Svenska Akademien igår. Nu finns det bara tre kvinnor kvar, varav en också överväger att avgå. Ironiskt nog fick Akademins kris sin början för att man ville ge upprättelse till de 18 kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier.

Maktkampen inom Svenska Akademien är en soppa med många ingredienser. Den senaste veckans smutskastning kan man tolka och analysera på olika sätt, men intressant är att det är just två kvinnor som tvingas avgå.

Sara Danius var den första kvinnan i Svenska Akademiens långa historia som hade positionen som ständig sekreterare. Danius ville modernisera Akademien och göra den mera lättillgänglig för allmänheten.

Danius hann vara ständig sekreterare i tre år innan hon tvingades gå. Aldrig tidigare har en ständig sekreterare blivit avsatt under så här dramatiska former.

Katarina Frostenson har hela vintern framhärdat och vägrat avgå, trots att flera ledamöter ville att hon skulle uteslutas. Bland annat Danius hörde till det här gänget.

Frostenson är gift med kulturprofilen och ska naturligtvis inte straffas för att hennes man har trakasserat kvinnor. Men Frostenson har också varit delägare i kulturprofilens klubb, där trakasserierna har tillåtits fortsätta år efter år.

Redan för över 20 år sedan berättade konstnären Anna-Karin Bylund om övergreppen för Akademien, men dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén viftade bort det som oviktigt.

Smutsigt maktspel

I kölvattnet av #metoo i höstas trädde 18 kvinnor fram i Dagens Nyheter och berättade om de sexuella trakasserier de hade blivit utsatta för av kulturprofilen.

Den här gången tog ständige sekreteraren Sara Danius berättelserna på allvar. Danius gav en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilen och hon berättade att ledamöter, ledamöters döttrar och ledamöters hustrur hade blivit utsatta för oönskad intimitet av kulturprofilen.

Men sedan sattes locket på och det hördes inte så mycket om utredningen. Men inom Akademien pågick en veritabel maktkamp, och den senaste veckan har smutskastningen skett via medierna.

Efter att Danius och Frostenson lämnade Akademien igår finns endast elva ledamöter kvar. Kerstin Ekman och Lotta Lotass har inte deltagit i arbetet på flera år och förra veckan lämnade Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund sina platser.

Nu finns bara tre kvinor kvar i Akademien; Sara Stridsberg, Jayne Svenungsson och Kristina Lugn, och Stridsberg har sagt att hon överväger att avgå.

Ironiskt nog ser det ut som om det är de 18 modiga kvinnorna i Dagens Nyheter som får de 18 ledamöternas Akademi att smulas sönder.

Rättelse kl. 10.52: Det är inte två, utan tre kvinnor kvar i Akademien. Ledamoten Jayne Svenungsson valdes in i Akademien år 2017, och hennes namn har lagts till i texten.

Uppdatering kl. 11.09: En förtydligande mening om vilka alla ledamöter som har lämnat Akademien har lagts till.

Diskussion om artikeln