Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stiftelse kan rädda hälsovårdscentral till Överesse

Från 2018
Uppdaterad 16.04.2018 08:32.
Esse kyrka sedd från församlingshemmets tomt
Bild: YLE/ Kjell Vikman

En grupp företagare arbetar hårt för att den nya hälsovårdscentralen i Pedersöre placeras i Esse kyrkby i Överesse och inte i Ytteresse. På måndag skall gruppen närmare presentera sina planer för kommunstyrelsen.

Företagarna är beredda att satsa pengar i projektet om hälsovårdscentralen placeras i kyrkbyn. Det finns också ett intresse från Helge Wiiks stiftelse att gå in i projektet.

Helge Wiiks stiftelse

Helge Wiik är 92 år gammal och utgången från Överesse. Han är pensionerad apotekare och är bosatt i Esbo och har skapat en stiftelse med en viss förmögenhet.

Helge Wiiks stiftelse leds av förre kommunstyrelseordföranden i Pedersöre, Allan Zittra.

Allan Zittra.
Bildtext Allan Zittra
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Enligt stiftelsens stadgar skall stiftelsens medel gå till Helge Wiiks uppväxtområde.

- Vi har diskuterat frågan om att gå in i med stiftelsemedel i hälsovårdscentralprojektet om det placeras i Överesse men inga beslut har fattats, säger Zittra.

- Summorna kan vara betydande och av avgörande betydelse för att projektet skall bli av. Målet är att skapa ett aktiekapital som är såpass starkt att projektet kan förverkligas.

Tomten mittemot andelsbanken.
Bildtext Tomten mittemot Andelsbanken

Företagarna har tomten klar

Marken där företagarna tänkt placera hälsovårdscentralen som skulle byggas i samarbete med Pedersöre kommun ligger mittemot Andelsbankens kontor i Överesse.

- Placeringen hade vi genast klar för oss, det finns flera markägare och det har diskuterats med markägarna, säger Patrik Kjellman som är en av företagarna bakom initiativet.

Planeringen i kommunen utgår för tillfället från att det är i Ytteresse som hälsovårdscentralen skulle byggas men de slutliga besluten fattas och det finns heller inga budgetmedel för ändamålet än så länge.

- På måndag skall vi i kommunstyrelsen höra vad företagarna har att säga, under våren måste ett beslut fattas i ärendet, säger kommunstyrelsens ordförande Greger Forsblom (SFP)

Andelsbanken i Överesse.
Bildtext Andelsbanken i Överesse

Bostäder kunde byggas i anslutning till hälsovårdscentralen

Enligt företagarna är det bäst att placera hälsovårdscentralen där den övriga servicen i Esse finns, det vill säga i kyrkbyn och inte i Ytteresse.

- I Ytteresse finns inte ens en butik, vi vill koncentrera allt till ett ställe och kanske bygga konditionshall och bostäder i anslutning till hälsovårdscentralen, säger Patrik Kjellman.

Diskussion om artikeln