Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kjell Westö: Skandalen kring Akademien är som ett dåligt tv-manus

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:42.
kjell westö
Bildtext Kjell Westö tror att problemen inom Svenska Akademien handlar om både sakfrågor och personkemi.
Bild: Marica Rosengard

– När man trodde att man inte kunde bli mer överraskad – i negativ mening – så blev man det ändå. Sara Danius avgång är en väldigt märklig lösning och det är djupt tragiskt, säger författaren Kjell Westö om krisen inom Svenska Akademien.

Kjell Westö har svårt att avgöra vad det är som har gått fel med Svenska Akademien, men han tror att det handlar om något som pågått i årtionden.

– Akademien är en institution där allt sker bakom lyckta dörrar och jag kan bara spekulera. Men gissningsvis har det i årtionden funnits om inte missförhållanden så åtminstone dålig stämning inom Akademien. I och med nyheten om ”kulturprofilens” sexuella trakasserier i höstas har situationen helt exploderat. Där finns nog väldigt starka personliga antipatier och spänningar bakom det hela, säger han.

Handlar inte om sakfrågor

Enligt Westö handlar det inte bara om sakfrågor, personkemin har också kört ihop sig inom Akademien.

Det som hände i Akademien under torsdagskvällen, det vill säga att den då ständiga sekreteraren Sara Danius samt ledamoten Katarina Frostenson som är gift med den så kallade ”Kulturprofilen” lämnade Akademien, har Westö på sin Facebooksida beskrivit som manuset till en dålig tv-serie.

– Man får ju en vag känsla av att det handlar om någon slags ”om du går så går jag” eller ”om du går så går hon”-lösning. Det är mycket konstigt när det trots allt handlar om den kanske viktigaste institutionen för det svenska språket och den svenska kulturen. Och då tänker jag inte på Nobelpriset utan allt det andra jobb som Svenska Akademien gör, säger han.

En viktig förnyelse som stoppats

– Även om man kan utläsa att Sara Danius som ständig sekreterare kanske har haft en kantig och brysk ledarstil så har en nödvändig förnyelse nu stoppats i och med hennes avgång, tror Westö.

Vad skulle Kjell Westö svara om Akademien ringde upp honom?

– Jag tror inte att Svenska Akademien kommer att frångå sin regel att inte ta in finlandssvenskar. Som jag sa i Hufvudstadsbladet i går (kräver inloggning) så har jag själv en del personliga brister och skulle inte vara lämplig för den här typen av uppdrag. Rent principiellt tycker jag att det är synd att Svenska Akademien inte har fungerat som Franska Akademien, de har inte kunnat och velat välja in svenskspråkiga från Finland, säger han.

Om de mot förmodan skulle ändra reglerna finns det enligt Westö finlandssvenska litteraturvetare och andra med kunskaper som skulle vara bättre val än han själv.

Westö säger också att det i Sverige finns en uppsjö av goda författare, litteraturvetare och forskare som kan komma i åtanke nu då flera stolar gapar tomma.

Frågan enligt honom om de alls vill sitta i Svenska Akademien längre.

Diskussion om artikeln