Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gör kovändning om Stillahavsavtalet TPP - men duger USA längre som samtalspart?

Från 2018
Uppdaterad 13.04.2018 11:49.
Elva länder kring Stilla havet undertecknade nyligen ett nedbantat TPP-avtal i Chile
Bildtext Elva länder kring Stilla havet undertecknade nyligen ett nedbantat TPP-avtal i Chile, utan USA
Bild: EPA-EFE/MARIO RUIZ

USA:s president Donald Trump ser ut att ompröva sin inställning till frihandelsavtalet TPP (Trans-Pacific Partnership) som USA drog sig ur efter att han tillträdde presidentposten för drygt ett år sedan.

Trump har bett sina närmaste ekonomi- och handelsrådgivare att utreda om det ännu är möjligt för USA att gå med i TPP, som elva Stillahavsländer nyligen undertecknade.

Han varnade ändå för att han vill ha förmånligare villkor än vad hans föregångare president Barack Obama gick med på.

- Vi skulle gå med i TPP bara om avtalet skulle vara betydligt bättre än det som president Obama erbjöds, skrev Trump på Twitter sent på torsdag kväll.

- Vi har redan BILATERALA avtal med sex av de elva TPP-länderna och vi arbetar för ett avtal med det största av dem, Japan, tillade Trump.

Vita huset försäkrar samtidigt att Trump inte har gjort en helomvändning.

- Presidenten höll i fjol sitt löfte om att dra sig ur TPP, eftersom det var orättvist mot amerikanska arbetare och jordbrukare. Men han har ständigt sagt att han är öppen för ett betydligt bättre avtal, säger Vita husets talesperson Lindsay Walters.

Trump har fått hård kritik för att Kina fick en strategiskt viktig gåva gratis då USA drog sig ut ur TPP, eftersom kinesernas ställning förstärktes kring Stilla havet på amerikanernas bekostnad.

Trumps nya ekonomiska rådgivare Larry Kudlow lär ha hört till dem som försöker få presidenten att ompröva sin inställning tilk TPP
Bildtext Trumps nya ekonomiska rådgivare Larry Kudlow lär ha hört till dem som försöker få presidenten att ompröva sin inställning till TPP.
Bild: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Få vill förhandla med Trump

Amerikanska medier uppger att det är Trumps nya ekonomiska rådgivare Larry Kudlow, finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer som har övertalat presidenten att ta sig en ny titt på avtalet.

De lär ha tryckt på Trump av rädsla för att hans hotande handelskrig med Kina särskilt skadar jordbrukare och vita industriarbetare, av vilka en majoritet stödde Trump i presidentvalet.

Trumps beslut att ompröva sin inställning välkomnas därför av republikanska politiker i kongressen.

Trumps inre krets har konsekvent talat för bilaterala handelsavtal i stället för multilaterala avtal som TPP eller det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta.

Få länder har ändå velat förhandla med amerikanerna på tumanhand. Endast Sydkorea har förlängt det bilaterala Korus-avtalet med USA efter kosmetiska eftergifter till Trump.

Japans handelsrepresentanter Takao Ochi och Toshinao Nakagawa skakar hand med Chiles utrikesminister Heraldo Muñoz efter att TPP-avtalet undertecknades i Chile
Bildtext Japans handelsrepresentanter Takao Ochi och Toshinao Nakagawa skakar hand med Chiles utrikesminister Heraldo Muñoz efter att TPP-avtalet undertecknades i Chile.
Bild: EPA/MARIO RUIZ

Inte ens Japan vill ha USA med längre

Bland andra Japan, Kanada, Mexiko, Australien, Nya Zeeland, Chile och Vietnam undertecknade förra månaden ett nedbantat TPP-avtal som de elva ländernas parlament nu skall ratificera

Det är ändå högst osannolikt att TPP-länderna vill inleda en ny besvärlig förhandlingsprocess med USA, och allra minst på amerikanernas villkor.

Till och med Japan som i princip vill ha USA med, har motsatt sig nya förhandlingar eller eftergifter till Trump.

Den japanska regeringens talesman antydde artigt att det kan vara för sent för Trump och USA.

- Vi välkomnar presidentens uttalande om han erkänner TPP:s betydelse och effekt, sade talesmannen Yoshihide Suga som samtidigt underströk att japanen är fullt nöjda med det nya avtalet utan USA.

- Avtalet är som en glasskulptur. Det skulle vara oerhört svårt att ta ut en del för omförhandlingar, tillade Suga.

Diskussion om artikeln