Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Varje människa skulle förtjäna att vara med i en kör" - Akademiska Sångföreningen fyller 180 år

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 13:29.
Akademen övar och sjunger med noter i hand i en gymnastiksal.
Bild: Yle/Heini Rautoma

Folk hetsar fram och tillbaka i centrum av Helsingfors och stressade chaufförer låter svordomarna hagla över fotgängarna. I Akademiska Sångföreningens övningslokal på Simonsgatan 8 är miljön däremot helt annorlunda. Lördag 14.4 firar Finlands äldsta kör 180 år av körsång och stämningen är intensiv. Anne Hietanen har träffat jubileumskommitténs ordförande John Tallqvist och aktiva körsångaren Lars M. Huldén.

Ett fyrtiotal unga män har samlats för att öva inför den stora jubileumskonserten på lördag. Den som hade väntat sig nervositet och spända gliringar misstar sig.

Här kramas man och skrattar. Stämningen är uppsluppen, men samtidigt koncentrerad.

Jubileumskonserten resultatet av tre års arbete

Lördagens konsert är en stor satsning, en punkt man strävat mot i tre år. Akademiska Sångföreningen fyller 180 år och kvalar därmed lätt in som Finlands äldsta kör.

Vanligtvis övar man en gång i veckan på måndagskvällar, men på sistone har kören samlats många gånger i veckan.

På lördag skall alla stämmor sitta – och helst perfekt.

John Tallqvist som är jubileumskommitténs ordförande berättar att hemmafronten nog fått lida. På lördag kommer en stor tomhet att infinna sig.

– Jag kommer knappast att ta något förtroendeuppdrag mera i kören efter det här. Det blir tomt, men jag ser ändå fram emot stunden då vi sjunger sista låten och alla vet att det är över och att vi klarade det – tillsammans.

Tallqvist sjöng in år 2005 och som han säger fastnade, han hör nu till de äldre i kören.

Ifall det florerar föreställningar om att kören skulle ha en hög medelålder beror det felaktigt på att alla akademare som någonsin varit med i kören får delta i det mest publika och årliga uppträdandet i Kajsaniemiparken på första maj.

Studerande vill ha seriös hobby

När man fyller fyrtio, kanske fyrtiofem, eller senast femtio är det oftast naturligt att man söker sig vidare till MM, Muntra Musikanter och efter det när man blivit ännu lite äldre förflyttar man sig till Källarkören. Men just nu befinner vi oss långt från källaren, medelåldern i Akademen ligger uppskattningsvis kring tjugosju.

Att medelåldern i kören är högre än hos studerande i allmänhet beror enligt Tallqvist också på att de som sjunger in i många fall redan studerat i några år.

– Jag tror att studerande idag vill ha seriösa hobbyn, det är inte mera som man sade tidigare enligt det gamla hankenordspråket om "det goda livet". Många studerandes framtid är oviss jobbmässigt och man vill satsa på att använda sin tid till något som känns viktigt och har substans.

Lars M. Huldén som medverkat ett knappt år håller med. För honom har Akademen redan hunnit bli en viktig del av livet. Han pratar om den starka sammanhållningen och om att tillsammans arbeta mot ett gemensamt mål.

– När det kommer till lördagens konsert ser jag mest fram emot att få framföra Matthew Whittalls tonsättning av Stjärnenatten, det vill säga Edith Södergrans dikter i sångform. Det är frågan om ett uruppförande och det kommer att bli intressant att se verket förverkligas inför en stor publik, säger Huldén.

– Jag hoppas att vi kan förmedla en känsla av högtid och allvar, säger Tallqvist, ibland har Akademen kanske haft en förkärlek för det studentikosa, men nu på lördag kommer inte den sidan att stå i fokus.

Jubilemskonserten kommer också att bestå av videonstallationer av Magnus Wikström och Christoph Mällinen.

Hårt skapande arbete skapar stark gemenskap

Det sägs ofta att den som inte har prövat körsång inte har en aning om vad det handlar om.

- Det är sant, det är svårt att förklara, men det finns undersökningar som visar att det händer något inom en grupp som gör ljud samtidigt. Man lär anknyta till varandra på ett visst sätt, säger Tallqvist.

– När man pressar sig att prestera och eftersträva något viktigt kommer man automatisk närmare varandra, fortsätter Huldén och tillägger att varje människa skulle förtjäna att få vara med i en kör.

– Ja, det är extremt roligt. Eftersom det här är en studentkör har folk helt olika bakgrunder, studerar olika ämnen och håller på med helt olika saker. Man lär sig väldigt mycket, säger Tallqvist.

John Tallqkvist och Lars M. Huldén
Bildtext John Tallqvist och Lars M. Huldén

Jag tror att nästan alla människor har lust att uttrycka sig med sång

– Vänskapsbanden man knyter skulle nog aldrig uppstå annars och det här är nog ganska viktigt i vår verksamhet. Och dessutom är det roligt att göra nya saker tillsammans, säger Huldén.

– Jag tror att nästan alla människor har lust att uttrycka sig med sång, jag har alltid funderat på att de som inte sjunger i en kör istället hittas på läktarna till en fotbollsstadion, där står männen och sjunger ut, konstaterar Tallqvist.

Kören är den fasta punkten i en föränderlig värld

I en värld som ständigt förändras och byter färg och kanske till och med form är kören den fasta punkten som alltid finns där, trygg och bestående, år ut och år in, åtminstone i hundraåttio år, men med detta inte sagt att kören är en helt egen värld inne i en isolerad bubbla.

– Kören är inte särskilt trendkänslig, det skulle i så fall vara när det kommer till kompositioner, men det är klart vi samverkar med samhället i övrigt, det finns ingen som undgått att exempelvis mansrollen stötts och blötts på sistone, säger Tallqvist.

– Jag kan inte heller se att kören skulle var särskilt konjunkturkänslig, i och för sig har det visat sig att folk söker sig till kören efter stora nationella kriser. Efter kriget sjöng över hundra nybörjare in på en och samma gång, det är ju lite mera än fem och en halv som det varit under de senaste åren i medeltal, berättar Tallqvist.

Akademiska Sångföreningen vappuna 1910
Bildtext Kören år 1910.
Bild: Museovirasto

Våga sjunga in i Akademen!

Akademen har profilerat sig som en mycket professionell kör och många drar sig för att ens söka in.

Huldén som ännu har insjungningen i färskt minne berättar att det rådde en avslappnad stämning, att det inte var så svårt man kunde ha trott och att man nog kommer in om man både vill och försöker.

Tallqvist berättar att det finns sångare som tagits in på prov, eller kanske till och med fått vänta något år men ändå senare varit solister i större sammanhang.

En första insjungning behöver alltså inte säga någonting om hur det kommer att gå i framtiden.

-Pojkar och unga män använder ofta inte sina röster till sång, man kanske har gehör men instrumentet är otränat och då kan det hjälpa att sjunga i duschen ett år och sedan komma tillbaka, säger Tallqvist.

Till födelsedagspresent önskar kören att studentkåren skulle bestämma att Akademen får öva året runt i Gamla Studenthuset igen.

– Det skulle vara en fin gåva, säger Tallqvist avslutningsvis.

Mera information om Akademiska Sångföreningen hittar du på körens webbsida akademen.com

Kolla gärna också in denna pärla i Söndagsöppet då Akademen firade 150 år.

Akademiska Sångföreningen

- Grundades år 1838 av Fredrik Pacius
- Uruppförde Vårt Land 1848 av Pacius, till Runbergs text
- Har gett ut ett flertal skivor, bland annat Happi Kvam Pippi på språket transpiranto (år 2006)
- Systerkören heter Akademiska Damkören Lyran
- Nuvarade dirigent är Kari Turunen

Akademiska sångföreningen uppställda i Kajsaniemiparken med studentmössor på sig.
Bildtext En klassisk syn, Akademen ifjol på första maj.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln