Vi röker mindre och ser bättre, men fetma och högt blodtryck är för vanligt - THL publicerade nyckeltal om finländarnas hälsa
Den färska FinHälsa-rapporten avslöjar både glädjande och oroväckande detaljer om finländarnas hälsa.
FinHälsa innehåller information om finländarnas hälsa år 2017 och hur den har förändrats under de senaste åren. Siffrorna gäller personer som är minst 30 år gamla.
Vi kan börja med de dåliga nyheterna.
Finländarnas hälsa har visserligen blivit bättre, men förbättringstakten har mattats av.
De centrala riskfaktorerna är fortsättningsvis högt blodtryck, höga kolesterolvärden och fetma.
År 2017 var 28 procent av kvinnorna och 26 procent av männen överviktiga. Om andelen överviktiga fortsätter öka i samma takt som nu lider en tredjedel av finländarna av fetma år 2027.
Ännu fler lider av högt blodtryck. Två tredjedelar av männen och hälften av kvinnorna har endera högt blodtryck eller blodtrycksmedicinering.
Kvinnor lider oftare av depression, men det är vanligare att män röker
Även depressionssymtom har blivit vanligare, främst bland kvinnor. Numera lider 13 procent av kvinnorna av depression, vilket är fyra procentenheter mer än år 2011.
Bland män lider nio procent av depression, även det en liten ökning.
THL konstaterar också att rökandet fortfarandet är ett problem. Målet är att få ner andelen personer som använder tobaks- eller nikotinprodukter till 5 procent, men målsättningen har inte uppnåtts på långt när.
Knappt 16 procent av männen röker dagligen, medan samma siffra för kvinnor är 11 procent.
Allt fler är helt nyktra
Men rökandet är också den detalj där de goda nyheterna börjar. Rökandet har minskat bland finländarna under de senaste sex åren.
Bland män i åldern under 65 år har andelen rökare sjunkit med tre procentenheter (från 22 till 19 procent) och bland kvinnor i samma ålder med hela fem procentenheter (från 18 till 13 procent).
Även alkoholanvändning i berusningssyfte har minskat bland personer i arbetsför ålder.
Bland män har siffran sjunkit från 41 till 38 procent, bland kvinnor från 13 till 11 procent då det gäller att dricka sig berusad minst en gång i månaden.
Samtidigt har andelen personer som är helt nyktra ökat.
Vi ser och hör varandra bättre
Syn och hörsel blir, föga överraskande, sämre med åldern och bland över 80-åringar har var femte en märkbart nedsatt syn och hälften har svårt att höra vanligt prat.
Enligt rapporten kunde över hälften av de med nedsatt syn gynnas av att kolla om glasögonstyrkan är korrekt.
Det positiva är ändå att synen överlag har blivit bättre.
Att se på nära håll har blivit enklare särskilt bland kvinnor i pensionsåldern och män i arbetsför ålder. Att se bra på långt håll har blivit vanligare bland alla finländare.
Angående hörsel finns det inte jämförbara resultat från tidigare, men enligt FinHälsa-rapporten har användningen av hörselapparater ökat en aning speciellt bland kvinnor.
Det är dock fortsättningsvis oftast män som har hörselapparater.
Du kan läsa hela FinHälsa-rapporten på THL:s webbplats (på finska).
Artikeln uppdaterad 16.4.2018 kl.14:20, det felaktigt använda ordet "deppad" byttes ut mot "lida av depression" i en mellanrubrik.